Sunet foarte prost intr-un restaurant foarte bun?

Am ales un restaurant foarte bun pentru nunta mea. Am fost sa-l vad, am gustat mancarea. Este cum ma asteptam: restaurant foarte bun. Arata demential, locatie de vis, mancare excelenta.

De fiecare data cand aud asta imi vine sa intreb: Si de auzit cum se aude muzica? Au proiector bun, pentru situatia in care cineva va dori sa proiecteze un colaj de imagini cu mirii?

Foarte putini se gandesc la asta, din motive care deseori imi scapa.

Nu am fost la multe nunti, nu am organizat vreuna, asa ca despre ele stiu din auzite. M-am lovit, insa, de alta problema anul acesta, pe timpul Campionatului Mondial de Fotbal.

In acea perioada, timp de o luna, am fost in mai multe localuri. Nu frecventez localuri exagerat de scumpe, dar nu am fost nici in bombe foarte ieftine. Senzatia era, insa, cam aceeasi: dotarile tehnice lasau de dorit.

Un amic de-al meu a exclamat la un moment dat: astia au televizor mai mic decat am eu acasa! Caci da, de multe ori fix asa era. Proiectoarele sunt ceva rar, neintelegand de ce. Poate, zic ei, nu-s rentabile, desi nu inteleg cum calculeaza ei rentabilitatea.

Nu stiu ce parere aveti voi despre muzica pe care o asculta romanii, multi spun ca romanii produc si asculta muzica proasta, eu spun, insa, ca oricat de buna ar fi muzica pe care o asculta, romanii nu pun prea mare pret pe calitatea sunetului.

De partea cealalta, a restaurantelor, acestea pun foarte rar pret pe muzica. Fie pun radio, de preferat unul ultra-comercial, care radio este dat fie prea tare, fie prea incet. Sa ne intelegem, radiouri tip Kiss FM ori Radio ZU sunt puse inclusiv in localuri chinezesti, japoneze ori in cele chipurile vintage. Mananci ca pe vremea lui Caragiale ascultand Kiss FM. Logic. Firesc.

Doar ca, inainte sa va enervati ca un restaurant foarte bun ca mancare si ca servire baga un radio ultra-comercial, ar trebui sa va enervati pe calitatea sunetului din acel local. Pe mine nu m-ar deranja, sincer, sa ascult un radio comercial la o calitate foarte buna. Uneori, radioul in cauza se poate potrivi cu atmosfera din local. E drept, dispretuiesc localurile cica asiatice care baga muzica romaneasca. Se potrivesc cele 2 ca nuca-n perete. Sau, ca sa folosesc un termen culinar: ca mucii-n fasole.

Ca o mica paranteza, o chestiune pe care nu am inteles-o niciodata este alegerea unor restaurante de a pune radio in difuzoare si a seta televizorul (dat pe mut) pe un post muzical. Practic, omul vede acei artisti dand din gura, auzind in acelasi timp o cu totul si cu totul alta muzica. SI din asta ne dam seama ca, de fapt, patronii restaurantului nu dau doi bani pe ce se aude si ce se vede. Trebuie sa se auda CEVA si sa se vada CEVA, chiar daca cele 2 ceva-uri NU sunt aceleasi intotdeauna.

Acum, cand am auzit ca s-a deschis noul showroom audio-video AVmall, am tresarit. As fi tentat sa spun ca suntem pe drumul cel bun. As putea spera ca voi intalni in mai multe localuri videoproiectoarele OPTOMA, cu ale lor sisteme multicanal Indiana Line și Davis Acoustics incluse. Daca nu ati auzit pana acum de boxele Indiana Line ori de boxele Davis Acoustics eu zic ca e cazul sa va informati un pic. Din punctul meu de vedere, insa,  daca sunteti utilizatori casnici nu este cazul sa va alarmati, nu era obligatoriu sa fi auzit de aceste branduri. Nu e nicio rusine sa NU te pricepi la tehnologie.

Daca, insa, esti patron de local si te lauzi ca ai un restaurant foarte bun, dar nu ai auzit de brandurile de mai sus, atunci sa-ti fie rusine. Tu ar trebui sa ai habar de importanta unui sunet de calitate, de importanta unei imagini de calitate. Ar trebui sa studiezi (ori sa ai oameni care urmaresc astfel de studii) corelatia dintre sunet si gust. Dintre sunet si pofta de mancare. Ce muzica ar trebui sa pui intr-un local pentru a stimula pofta de mancare, ce muzica se potriveste in localul tau?

Voi va dati seama ca exista patroni de restaurante care fac confuzii intre LED, LCD si PLASMA? Daca le vorbesti de OLED i-ai bagat de tot in ceata. 2k, 4k ori alte fineturi d-astea sunt de domeniul SF-ului. Nu ca noi am avea posturi care sa emita astfel (cu exceptia Digi 4K, o initiativa laudabila), dar stiti cum e, daca nu e cerere nu va veni niciodata oferta.

Revenind la acel showroom de care va vorbeam, eu as face un studiu asupra vizitatorilor. V-am spus, la baza sunt absolvent de sociologie. N-oi fi fost eu un student stralucit, dar o gandire sociologica, macar vaga, tot mi-a ramas.

As fi curios cati patroni de restaurante, fie stradale, fie din centre comerciale, fie apartinand de hoteluri (cica acestea ar fi nitel mai dotate) vor frecventa acel showroom. Cati sunt macar interesati de noile tehnologii audio-video.

Acum trebuie sa va povestesc 3 faze dubioase patite in localuri, fie traite de mine, fie auzite de la altii:

  1. La o nunta s-au proiectat imagini cu mirii. Colectia lor personala de fotografii. A durat jumatate de ora tot filmuletul. Mirii au trebuit sa aduca de acasa proiectorul, caci localul nu avea asa ceva, iar ecranul era unul improvizat, locul ales pentru ecran fiind total impropriu. Unii nuntasi au ramas la mese, altii au trebuit sa stea in picioare. Nu va reamintesc varsta medie a participantilor la nunti, ca o stiti deja. Ma rog, or fi si nunti cu medie mai scazuta de varsta, dar chiar si acolo vor exista macar 6 oameni in varsta, care nu ar putea sta jumatate de ora in picioare.

  2. O faza patita de mine in timpul mondialului: intr-un local erau mai multe televizoare. Din pacate, boxele localului nu erau conectate la TV, ci la o statie (probabil la radio). Drept urmare, trebuia sa ne bazam pe sunetul scos prin difuzoarele televizoarelor. Care televizoare, surpriza, erau DIFERITE (marci diferite). Drept urmare, se auzeau diferit, dar ofereau si … alt meci. Diferenta era de o secunda, semnificativa, insa, ca sa auzim gol de la televizorul din spate inainte sa-l vedem efectiv. Spoiler la meci #cumarveni

  3. La o gala Super Blog, ca tot este acest articol inscris in aceasta competitie,, s-a ars statia la un moment dat in timpul unei sesiuni de karaoke. Da, noi faceam intens misto de persoana care cantase, care confiscase practic microfonul, dar adevarul era altul: hotelul/pensiunea in cauza avea un sistem audio jalnic. Nu stiu cate nunti organizase acel hotel. Sper, sincer, ca niciuna.

Pana sa ma apuc sa numesc efectiv localuri, sa spun care-i restaurant foarte bun si care nu, vreau sa semnalez acest mare defect aproape generalizat: o ignorare aproape completa a calitatii imaginilor si a sunetelor de care se bucura (ori nu) clientii.

Si, de parca n-ar fi de ajuns, constat ca multe restaurante nu stau stralucit nici la dotarile bucatariei. Stoarcatoarele de fructe profesioniste nu sunt o obisnuinta in bucatariile restaurantelor de hotel, ci as indrazni sa spun ca-s o exceptie.

 

La modul serios, nu-i totusi socant sa constati ca acasa ai un televizor mai bun decat gasesti intr-un restaurant foarte bun? Ori ca sunetul in casa ta, daca te-ar lasa vecinii sa-l dai la maxim, ar fi mult mai bun, mai curat, decat in carciuma ta preferata? Si, mai ales, nu e socant sa constati ca ai o bucatarie mai dotata decat a unui restaurant foarte bun, care altfel iti place si pe care-l frecventezi destul de des?

In loc de concluzie: mergeti sa vizitati noul showroom AvMall si recomandati-l tuturor celor implicati in industria horeca (ca termen general). Mai ales celor care se lauda ca au un restaurant bun, pe care-l strica dotarile tehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *