Nu evitati sa beti bere fiarta!

Cand aud de bere fiarta, doar de ideea in sine, multi stramba din nas. Unii sunt socati, altii sunt oripilati, putini incearca. Parca sunt jurati sa nu bea asa ceva.

In cazul meu, nu e prima oara cand beau bere fiarta. Si, va zic sincer, nici ultima. Imi place, mi se pare interesanta, as bea mai des daca as avea de unde. Si fix asta e problema mea.

 

 

Acum, sa ne intelegem, nu am o problema cu cei carora nu le place o chestie sau alta. La modul general, gusturile nu se discuta si accept chestia asta. Accept si faptul ca unii nu se impaca bine cu unele bauturi, gen se imbata de la berea Ursus si nu au nimic de la Berea Tuborg. Am auzit, se intampla. Nu condamn.

Ce condamn eu, insa, la modul general, principial, este refuzul de a bea ceva nou. De a testa.

Exista oameni care se duc in fiecare an in aceeasi statiune, la acelasi hotel, mananca la acelasi restaurant, se duc pe plaja cam in acelasi loc. Nu vor sa schimbe nimic.

Acesti oameni, la restaurante, vor consuma cam aceleasi lucruri peste tot. Imi povestea un amic despre niste rude de-ale lui care comanda peste tot acelasi lucru: snitel de pui cu cartofi prajiti. Oriunde se duc, la orice restaurant, in orice tara.

Ca bauturi, exista oameni care beau bere Heineken si nu inteleg cum de o locatie nu are Heineken. Aleg localul strict pe baza acestui criteriu: daca are sau nu Heineken. Puteti inlocui Heineken cu ce bere vreti voi. Inclusiv cu Timisoreana Nepasteurizata (am auzit pe cineva care s-a dus in Timisoara si a plecat nervos de la un local pentru simplul fapt ca acolo nu aveau Timisoreana Nepasteurizata: cum adica, sunteti in Timisoara, in centrul orasului, si nu aveti Timisoreana Nepasteurizata? RUSINE SA VA FIE!).

Asadar, va indemn sa incercati sa beti bere fiarta. Nu garantez c-o sa va placa. Va spun doar ca veti avea o bila alba de la mine daca veti incerca. Daca veti dovedi deschidere.

Acum, n-o sa va spun niciun secret, aceasta bere fiarta se gaseste de cativa ani la targul de Craciun de la Universitate. Fix aceeasi, conform pozelor. Cristian Florea, de ex, a scris despre ea in 2013 (acum 5 ani), iar eu am scris despre ea in 2012 (de fapt, este vorba despre aceeasi iarna, articolul meu a aparut in decembrie, iar al lui in ianuarie). In acel articol al meu nu apare poze, dar am cautat in arhiva personala si fix bere din asta era. Berea este Flo(e)ff. Scriu cu paranteze ca vad ca difera usor denumirea, a site-ului respectiv a berii. Site-ul e floEff, in timp ce berea pare a se numi Floff. Dumnezeu stie de ce.

Aromele care se simt in aceasta bere, cele intense, sunt de mar si scortisoara (si vinul fiert se face cu asa ceva, corect? ma rog, nu toti pun mar, dar scortisoara pune toata lumea). Mai este ceva dulceag care se termina in amarui, nu-mi dau seama ce este, dar pare a fi ceva ce aduce vag cu berea neagra. In fond, chiar este o bere neagra la baza. N-as putea spune daca este sau nu caramel.

Sa nu ma puneti, insa, sa aleg intre bere fiarta si vin fiert. Ideea nu este sa devenim fanatici ai unuia sau a altuia. Nu este un meci Steaua – Dinamo, unde trebuie sa iti alegi o favorita.

Da, imi place berea fiarta, as mai bea. Nu va deveni brusc lichidul meu preferat, nu imi voi face tricou cu Fan Bere Fiarta. Nu ma voi identifica cu ea. Este doar unul dintre multele lichide pe care le beau. Pe care le-as putea bea.

Daca este, insa, sa aplic legea raritatii si sa gandesc exact ca-n cazul Tuborg Christmas Brew, atunci de fiecare data cand voi trece pe la targul de Craciun de la Universitate voi lua bere fiarta.

M-as bucura sa gasesc bere fiarta si in cateva localuri. Sa pot sa beau si-n noiembrie, si-n ianuarie. Dar daca nu, voi astepta Craciunul si Targul de la Universitate (caci se pare ca acolo se gaseste, la cel din Constitutiei nu; nu stiu prin provincie, maine merg in Brasov, chiar voi cauta asa ceva) pentru a bea bere fiarta. Si va fi, cumva, in avantajul ei: caci ceva rar va fi automat ceva mai bun decat este in realitate.

Daca vreti sa faceti bere fiarta acasa si nu aveti de unde sa cumparati acea bere care trebuie doar fiarta, aici si aici gasiti 2 retete.

 

Acum astept sa-mi ziceti voi daca ati baut bere fiarta, unde, de care si cum vi s-a parut. Repet: nu va condamn daca nu v-a placut. O fac doar daca ati refuzat sa beti. Va condamn ca sunteti reticenti la noutate, atata tot.

2 Replies to “Nu evitati sa beti bere fiarta!”

  • Berea fiartă e bună mai ales cea neagră sau orice bere tare și aia roșiatica sau berile britanice. Gusturile nu se discută totuși aș avea ceva de comentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *