De ce postul alimentar este o prostie
24 decembrie 2018
Ca sa va vorbesc despre postul alimentar, ar trebui sa incep cu o distinctie clara: ma refer la postul ortodox, cel care contine interdictii atat pentru carne, cat si pentru celelalte produse de origine animala (deci sunt interzise, deopotriva, lactatele si ouale). Postul catolic, de exemplu, contine doar interdictia legata de carne. Este, deci, un post mult mai usor.
Acum, inainte sa va detaliez problemele mele cu postul alimentar, trebuie sa va spun o chestie interesanta. Vorbeam eu la un moment dat cu cineva, o persoana destul de necredincioasa, n-as zice chiar atee, candva student la teologie, care ma intrebase de ce cred eu ca musulmanii nu mananca porc. Mi-a explicat ca acolo unde traiesc ei, prin deserturi cu precadere, ar fi absurd sa consume o carne atat de grasa. Le-ar exploda ficatul. Asa ca aceasta interdictie ar avea un fundament medical: decat sa-i spui omului ca e mai bine pentru el sa nu consume porc, mai bine inventezi o poveste cu un barbos imaginar care considera ca porcul este un animal spurcat.
Postul alimentar, de fapt, ar avea fundamente medicale. Doar ca, vedeti voi, lucrul acesta poate fi lesne combatut de catre medici. Semnalez fix 3 aspecte:
1. Zilele de miercuri si vineri, alese pentru postul alimentar, nu au nicio logica medicala. Medical si social, zilele corecte ar fi luni si joi. Joia te pregatesti de weekend, o perioada unde chiar poti face excese, iar lunea vine exact dupa weekend, cand trebuie s-o lasi mai moale. In plus, distanta dintre ele este iarasi absurda: de ce 2 zile atat de apropiate?
2. Religia te indeamna sa tii post alimentar mare parte din luna decembrie si o buna parte din noiembrie, insa iti permite sa mananci carne cam pe intreaga perioada a verii (exceptie facand 15 zile din luna august si cateva din iulie). In plus, in functie de stele, vei tine post si o buna parte din primavara, poate chiar in martie, cand iarasi este cumva ilogic.
3. Postul alimentar se poate dovedi nociv in secolul 21. Acum 1000 de ani, nu existau inlocuitori, drept urmare postul avea sensul lui. In zilele noastre, atat timp cat carnea si produsele animale pot fi inlocuite usor. Exista salam de post, sarmale de post, chiar si shaorma de post (falafel, cu chiftelute de naut si maioneza de post).
Si, de fapt, de aici ar trebui sa porneasca discutia: utilitatea postului alimentar in secolul 21. Postul alimentar trebuie gandit impreuna cu postul general, adica o abtinere la placeri. Doar ca citit ad-literam, postul alimentar contine interdictii privitoare la fripturi, branzeturi, lapte, oua, icre ori unt, dar nu spune nimic despre dulciuri ori despre alcool (in afara de Saptamana Patimilor, unde exista o interdictie legata de vin, dar nimic despre tarii ori despre bere).
Poti sa te umfli de cozonac de post pana la Craciun si, oficial, conform literei Bibliei, esti credincios. Esti in regula.
De ce spuneam ca postul alimentar se poate dovedi nociv? Pai inlocuitorii sunt tot timpul mai nocivi. Margarina este infinit mai daunatoare decat untul, maioneza de post este absolut criminala, iar mezelurile de post sunt de zece ori mai nocive decat mezelurile normale, oricum foarte nocive si ele.
Sa va spun ce mi-a zis un amic, despre cum a tinut el post? Cica a mancat cartofi prajiti la pranz zilnic in perioada postului. Mancare sanatoasa, nu gluma.
Nu, va rog eu, nu-mi spuneti ca mi-ar prinde bine o cura de slabire, ca o perioada de post ar fi tocmai buna. Orice nutritionist competent stie ca regimul contine musai carne. Spaima oricarui nutritionist este ca la usa lui sa bata un vegetarian! Cel mai greu este de conceput o cura de slabire fara carne. Iar daca ea nu contine nici lactate ori oua, lucrurile devin si mai complicate.
In final, trebuie sa va vorbesc despre credinta mea. Caci nu-s atat de ateu pe cat aveti impresia. Dupa cum vedeti, am ceva cunostinte teologice. Deci un Dumnezeu al meu am. Doar ca Dumnezeul meu NU este unul inventat de altii. Dumnezeul meu nu-mi spune cand sa mananc carne si cand nu, nu ma obliga sa-i citesc ziua de nastere a lu Fi-su, nu ma obliga sa preaslavesc invierea aceleiasi odrasle, nu imi spune ca intr-o zi anume sa mananc peste si nu pui (chiar asa, care-o fi logica dezlegarilor la peste? de ce carnea de peste este speciala din punct de vedere religios?) si, mai ales, nu imi spune sa fiu mai bun intr-o anumita perioada decat intr-alta.
Postul alimentar este dovada cea mai buna ca religia este, de fapt, ceva inventat. Ceva invechit, care nu mai corespunde secolului 21. Legile le-am schimbat, modul de viata ni l-am schimbat, doar religia crestina, ortodoxa ori catolica, a ramas ca acum doua mii de ani. Vi se pare firesc?
Intr-un final, va spun problema semantica, lingvistica, literara (ziceti-i cum doriti). Credinciosii folosesc sintagmele mancare de dulce, respectiv mancare de post. Ganditi-va acum cum va suna: am mancat ceva de dulce care nu era de dulce. O gogoasa de post, o inghetata de post sau un cozonac de post. Nu-i asa ca simpla formulare te duce cu gandul la ceva din start gresit?
Acum este randul vostru sa imi spuneti parerea despre postul alimentar. Sa ma injurati, sa ma laudati ori sa ma competati. Sa spuneti care-s experientele voastre cu postul. Care-s produsele voastre de post preferate. Si sa-mi spuneti daca articolul asta vi se pare Grinch Style sau nu.
[…] produse de origine animala), drept urmare 1-2-3 zile pe saptamana ati putea incerca asa ceva. Da, postul ala religios are si o (vaga?) utilitate medicala. Pacat, insa, ca zilele acelea de post sunt prost pozitionate, […]