De ce sunt atat de putine restaurante deschise de Craciun?
27 decembrie 2018
Este o categorie de oameni care apreciaza mancarurile de Craciun, dar care nu gatesc. Oameni care ar vrea sa simta spiritul Craciunului, dar n-o pot face. Daca vor s-o faca, vor trebui fie sa comande dinainte la firme care-ti livreaza mancarea acasa, fie vor trebui sa se roage de prieteni ori vecini. Caci, din pacate, sunt foarte putine restaurante deschise de Craciun.
Acum, poate va intrebati de ce sunt atat de putine restaurante deschise de Craciun in orasele mari. In Bucuresti si Cluj, ca sa iau doar 2 orase, sunt putine spre deloc astfel de restaurante. In Sibiu sunt cateva, . Eu am sapat un pic si am aflat niste chestii destul de interesante.
Asadar …
In primul rand, toata presa semnaleaza ce mall-uri sunt deschise in perioada sarbatorilor. Unele sunt inchise, altele-s deschise doar in zona de mancare, altele au si cinematograful deschis. Drept urmare, chiar si daca ar fi cateva carciumi ratacite deschise pe 25 decembrie, nu am putea afla despre ele. Eu, unul, nu am gasit. In plus, chestia asta mai are o urmare: restaurantele NU SUNT INCURAJATE sa tina deschis de 25 decembrie. Daca ar stii ca primesc reclama gratuita la macar 2 buletine de stiri (plus cateva site-uri), s-ar incumeta.
In al doilea rand, privind Bucurestiul cat de gol este, ne dam seama de un alt lucru: foarte multi bucuresteni nu sunt in oras de Craciun. Trecand peste glumele usor xenofobe, cum ca bucurestenii se duc de sarbatori in orasele de bastina, constatam un mic adevar: nu prea ar fi frecventate astfel de restaurante. Sa ne gandim logic: sunt din ce in ce mai multi care, profitand de zilele libere, se duc in strainatate; sunt persoane care au rude la tara, se duc acolo (chiar daca ei sunt nascuti in Bucuresti; sunt, practic, prima generatie de bucuresteni, ca sa ma exprim demografic), sunt persoane care prefera sa-si petreaca Craciunul undeva prin provincie (destui prin Sibiu, cativa pe la cine stie ce pensiune agroturistica). Dintre cei ramasi in Bucuresti, sunt destui care isi petrec Craciunul in mod traditional, cu familia. Fie vor gati rudele mai in varsta, fie vor gati chiar ei.
Totodata, daca ne uitam la ce restaurante sunt deschise, cele de mall, ne dam seama de un alt adevar: publicul ACTIV din perioada asta nu ar manca mancare traditionala. Nu te duci la Mc sau la KFC in perioada asta din lipsa de alternative, ci te duci cu precadere ostentativ, sa arati ca aceasta sarbatoare nu inseamna nimic pentru tine. Ori, daca esti vegetarian/vegan, e clar ca vei manca la aceleasi restaurante ale tale ca si-n restul anului.
E clar, deci, ca publicul tinta al unor astfel de restaurante ar fi mult restrans si, totodata, pestrit.
In acelasi timp, un patron care si-ar pune angajatii sa lucreze de Craciun nu ar fi deloc popular. Indiferent cat de bine i-ar plati, romanul este extrem de sensibil la asa ceva. Se duce vestea ca la acel restaurant trebuie sa muncesti SI de Craciun si te vor ocoli multi potentiali angajati. Iar daca-i platesti atat de bine incat sa-si doreasca sa munceasca de Craciun, atunci se pune intrebarea daca renteaza pentru tine ca patron. As tinde sa cred ca nu.
Solutia este, din punctul meu de vedere, simpla: restaurantele de familie. Tu cu nevasta si cu un frate v-ati deschis un restaurant. De la 1 noiembrie anuntati ca se pot face rezervari de Craciun la carciuma voastra. Eventual dati un discount de 10% sau faceti un meniu special de Craciun, la un pret bun. Apoi va rugati toti prietenii sa anunte, online si offline, ca aveti deschis. Tineti deschis, de proba, de Craciun. Daca ati avut succes si a rentat, repetati figura de Paste. Daca sunteti prin Ardeal, intr-o zona multiconfesionala, puteti repeta figura de Pastele Ortodox si de cel Catolic.
Personal, mi-as dori mai multe restaurante deschise de Craciun. Mi-as dori, de fapt, ca de Craciun viata sa se desfasoare normal. Doar ca sunt constient ca nu se poate. Nu dau cu pietre in patronii care isi fac calcule economice si constata ca NU RENTEAZA. Accept faptul ca si eu as face la fel. Chiar daca, repet, in nebunia mea poate as forta nota si as face 1-2 nebunii intr-un an.
Asadar, atunci cand injuri ca nu-s restaurante deschise de Craciun, ar trebui sa te pui in locul patronilor si sa te gandesti ce ai face.
ps: Cand vorbim despre ce restaurante deschise de Craciun gasim prin Centrul Bucurestiului, ar trebui sa ne gandim si la Targul de Craciun din Piata Constitutiei. Nu ai confortul restaurantului, dar cine voia musai preparate traditionale, a putut merge acolo. Si o va putea face si anii urmatori.