De ce imi place sa beau din cand in cand o bere in Regie?

O bere in regie Emil Calinescu

O bere in Regie este o chestie pe care o bifeaza orice student bucurestean cel putin o data. Pe luna, ar zice unii. Nu ma refer DOAR la studentii care stau acolo, in camine, ci la TOTI studentii. E o zona pe care TREBUIE s-o frecventezi.

O bere in Regie este relaxanta, te energizeaza, te face sa uiti de griji. Iti da o stare de bine. Bine, asta face, teoretic, orice bere, bauta oriunde. Doar ca Regia are in ea ceva magic. Ceva unic.

Sa ne intelegem: in Regie nu prea ai sanse sa gasesti o pizza cu adevarat buna. Nu le-am testat pe toate, dar nici referintele nu sunt stralucite.

Servirea este uneori extrem de lenta. Este un local, Piranha, unde este de-a dreptul execrabila.

Doar ca, vedeti voi, chiar si acolo Regia are un farmec aparte. Regia are propria energie, energie independenta de ceea ce bei ori ceea ce mananci. Aceeasi bere, Ursus Retro de pilda, de care am baut la ultima mea vizita in Regie (acum cateva ore, in P20), are parca alt gust in regie. Imi da alta energie.

Da, Regia s-a schimbat si este intr-o continua schimbare. Da, tind sa cred ca Regia se va strica iremediabil in urmatorii ani. Daca vor mai aparea multe cladiri de birouri si multe locuri in care oamenii se pot angaja si, mai ales, daca vor mai aparea blocuri, Regia se va strica.

Momentan, insa, atunci cand ma duc la o bere in Regie sunt 90% sigur ca in jurul meu voi avea tineri, ca voi fi servit de chelneri tineri si ca voi simti in jurul meu o energie tinereasca.

Nu, nu sunt din ala care doreste sa traiasca intr-o bula, care dispretuieste batranii si care i-ar vrea disparuti de pe fata Pamantului. Departe de mine gandul acesta. Doar ca mi-as dori ca Regia sa ramana o oaza de tinerete si sa stiu ca atunci cand merg acolo, rar, sa zicem de 10 ori pe an, voi simti aceasta energie.

Asa cum unii vor ca Vama sa fie intr-un fel, lucru cu care in esenta sunt de acord, chiar daca-mi displace Vama, la fel sunt eu cu Regia.

In Regie auzi vorbindu-se despre cine cu cine si-a mai pus-o, despre cat de greu a fost un examen, despre cat de naspa e un profesor. In Regie vezi studenti, cu precadere politehnisti, care vin cu caietele ori cu colile si discuta probleme de fizica ori matematica.

In Regie, totodata, vezi chelneri tineri care iti incurca comenzile si care, atunci cand isi dau seama de eroare, isi cer scuze, lucru pe care nu-l vei vedea in Centrul Vechi.

In Regie nu vezi certuri intre clienti si chelneri. Eu, unul, nu am vazut. Probabil pentru ca in Regie te duci fara pretentii foarte mari. Stii exact ce te asteapta, ce urmeaza sa primesti.

Acum ceva ani, sa tot fie vreo 10, un prieten imi expunea teoria lui exclusivista privitoare la Regie. Imi spunea ca ar pune interdictie celor care NU sunt studenti, macar in cluburi. Ori, daca nu se poate cu interdictia, macar ar pune intrarea foarte mult. Gen daca esti student intri gratis, daca nu esti student platesti 100 de lei. Unii, dornici de agatat (a se citi DISPERATI sa agate), vor plati aceasta suma. Dar vor fi foarte putini cei care o vor face. Teoretic, in cluburi nu m-ar afecta o astfel de regula, oricum nu le frecventez. Doar ca, la fel de subiectiv, daca se va gandi sa puna cineva o astfel de regula si pentru celelalte localuri? Teoretic, zona va fi vesnic tanara, vesnic verde. Practic, insa, n-as mai putea merge pe acolo. Deci mai bine nu…

Totusi, eu n-as mai construi atatea blocuri prin Regie. Fix aia ar mai lipsi, acum sau peste cativa ani: batrani din aceia care sa iasa la fereastra si sa certe petrecaretii, sa le spuna ca ei vor sa se odihneasca…

Unii se simt naspa in Regie tocmai pentru ca se simt prea batrani, tocmai pentru ca zona le starneste prea multe amintiri. Acestor persoane le spun urmatorul lucru: daca te comporti tinereste, ai discutii tineresti si te imbraci tinereste, nu ai niciun motiv sa te simti prea batran. Daca, insa, lucrezi la banca si vii la costum si cravata intr-o carciuma din Regie, daca discutiile tale din P20 sunt despre Robor, dobanzi si inflatie, ai toate motivele sa nu te simti in peisaj. Si, din punctul meu de vedere, foarte bine ca te simti asa. Regia nu e de tine, asa ca pleaca urgent de acolo.

O bere in Regie este o terapie pe care o recomand oricui macar o data pe luna. Ma rog, nici eu nu reusesc sa am frecventa asta. Dar, in mod ideal, cam asa ar trebui sa fie. Face bine la psihic, ma incarca pozitiv, imi da o energie aparte. Iar daca vin straini pe la voi, decat sa-i duceti pe la Caru cu bere, locatia preferata a strainilor, mai bine-i duceti prin Regie. Le va placea atmosfera mai mult decat arhitectura localului. Chiar asa: daca m-ar intreba cineva cat de mult pun pret pe arhitectura localului, as zice ca putin spre deloc. Daca e situat undeva misto, pe malul unui lac, da, e un local de luat in seama.

O bere in Regie pe zi si de terapeut nu vei stii. Suna bine? Ar fi bun de slogan publicitar? La modul serios, daca s-ar alia mai multe localuri de acolo, ar putea face campanii faine. Poate cineva chiar imi va prelua ideea si va face asta ceva. Nu m-as supara. Dimpotriva.

3 Replies to “De ce imi place sa beau din cand in cand o bere in Regie?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *