Chestii de rontait: ce, cand, unde si de ce.

Chestii de rontait popcorn alune arahide pufuleti

Chestii de rontait inseamna, pentru mine, alune (de diverse feluri, inclusiv arahide), seminte (clasicele si repudiatele seminte de dovleac si de floarea soarelui), fistic, chips-uri, pufuleti, merisoare, nuci, ghimbir, popcorn si nachos. Le voi lua pe rand.

Chestii de rontait: Popcorn vs nachos

Chestii de rontait – popcorn si nachos

Despre popcorn si nachos am scris deja pe blogul de filme. Pe scurt: la cinema mananc doar popcorn. Nu-mi place sa mananc nachos pentru ca nu mai sunt atent la film.

Mai nou, insa, popcornul a ajuns si in meniurile catorva terase, in special prin Regie, drept urmare mai consum din cand in cand si pe la meciuri. Si pentru ca tot va ziceam despre meciuri, va zic ceva: au inceput sa vanda popcorn si pe stadion. Pe cel de langa mine, National Arena. Bine, vand si nachos, dar na.

Nachos mananc doar cand sunt pe la cineva pe acasa. In rest, mi se par niste chestii supraevaluate. Si, s-o zic p-aia dreapta, prea scumpe pentru ce stiu sa faca.

Ca un fel de curiozitate: popcornul mi se pare ca merge cel mai bine cu cola. Nu cu bere, fara sa pot explica de ce. Nachos-ul merge si cu una, si cu alta.

Iar popcorn mananc foarte rar acasa, pentru ca mananc prea mult si prea des la cinema. Loc unde merg cel putin o data pe saptamana. Mai

Ce e interesant, legat de filme, este ca a aparut o categorie de filme: filme de popcorn. Din punctul meu de vedere, un film de popcorn este un film usor, care insa trebuie sa nu fie prea amuzant (caci te ineci cu popcornul). Dintre ultimele filme vazute, cred ca  Sefa a intrat la apa s-ar incadra in aceasta categorie.

Chestii de rontait: seminte

Nu sunt hipster fitos, sa mananc seminte de in ori alte fineturi d-astea. Nu sunt, insa, nici nesimtit sa mananc seminte in parc. Drept urmare, la mine acasa, in intimitatea proprie, cand e un meci bun, imi iau pungutele de seminte, imi iau frumos o farfurie pe care pun cojile, si ma apuc sa le mananc. Pardon, sa le sparg.

Recunosc, ar fi naspa sa se vanda asa ceva in localuri, sa se auda de la toate mesele spartul semintelor, dar nu sunt ipocrit, drept urmare nu voi intelege in veci stadioanele unde nu e voie cu seminte. National Arena e unul dintre ele, Cluj Arena e altul (cica ei ar fi fost primii), insa socul cel mare a fost atunci cand am aflat ca nici pe stadionul din Regie nu e voie cu seminte.

Nu stiu cum sa va explic, dar mancatul (pardon, SPARTUL) semintelor la meci este o traditie culturala. Cam cum e Corida la spanioli, o traditie mult mai periculoasa si mai sangeroasa, pe care nimeni nu se gandeste s-o interzica. Comparatia pare extrema, dar credeti-ma, are un sambure de adevar.

Ca o concluzie: mananc seminte la meciurile pe care le vad acasa. In alte contexte le cam evit.

Chestii de rontait seminte

Chestii de rontait: pufuletii

Sa nu radeti si sa spuneti ca sunt chestii de copii, ca nu-i deloc asa. Mie mi se pare unul dintre cele mai bune aperitive. Ii mananc uneori strict ca aperitiv, alteori ii mananc la un meci, asteptand sa mananc dupa 1-2 ore. Imi plac la nebunie si partea si mai misto este ca spre deosebire de alune ori seminte, nu pot manca foarte multi, ca mi se umfla in stomac. Si cica sunt printre cele mai sanatoase chestii de rontait 🙂

Atentie: ma refer la pufuletii clasici, romanesti, nu la prostiile pe care le mancam prin generala, cu diverse arome. Pufuleti clasici, sarati si atat. Gusto sunt cei mai buni, zic.

Chestii de rontait pufuleti

Chestii de rontait: alune

Astea merg cel mai bine cu bere. Le mananc si la terasa, uneori la o simpla discutie la o bere cu prietenii. Le mananc si acasa, la un meci ori la un film. Le mananc in diverse forme si de diverse tipuri. Imi plac si arahidele (alunele de pamant in coaja), imi plac si alunele sarate decojite, imi plac si alunele alea in coaja foarte sarata. Alune sa fie, zic. Arahidele par a avea, ce-i drept, un usor avantaj. Si, credeti-ma, ma tenteaza sa incerc si o fantezie gen Arahide condimentate :))

Chestii de rontait: alune arahide

Chestii de rontait: fistic

Este considerat aluna fitosilor. Ori samanta fitosilor. Eu cred ca este supraevaluat, cam ca nachosul. Sa nu intelegeti gresit: imi place fisticul. Imi place inclusiv in deserturi, inghetata de fistic fiind extrem de misto. Printre preferatele mele. Dar nu as mananca in mod regulat fistic. Prefer samanta romaneasca de floarea-soarelui. Ma rog, poate nu chiar romaneasca, turceasca ori bulgareasca, dupa posibilitati.

Inghetata de fistic delhaize megaimage
O astfel de inghetata se gaseste si in mega image-urile de la noi

Chestii de rontait: chipsuri

Tot de provenienta americana, exact ca popcornul, chipsul este cumva trecut in umbra. Este ceva mai mult decat ceva de rontait. Este mai satios decat alunele si semintele, drept urmare unii-l considera drept fel distinct de mancare. Eu il folosesc ca aperitiv. Uneori, ca gustare. Da, mananc chipsuri cand sunt plecat, prin parc, inainte sa intru la cinema. Nu am mancat niciodata la cinema de teama zgomotului pe care-l fac. Si nu-mi plac ca, uleioase fiind, chipsurile ma trimit la baie ulterior, mai mult decat popcornul ori alunele.

Ce e interesant la chipsuri: au parte de reclame foarte multe si foarte misto. Pe bune. Va las doar una dintre reclamele la chipsuri, una nu de la noi, ce-i drept:

Chestii de rontait: nuci

Nu am auzit pe nimeni sa manance nuci la un meci. Nici eu nu fac. Insa-mi place sa am niste nuci pe care sa le iau ca gustare fie intre mese, fie seara tarziu. Prea multe gustari fac rau la silueta, stiu deja asta.

Si nu, nu-mi place sa SPARG nuci, nu d-alta, dar daca am pofta noaptea de nuci, nu e deloc ok pentru vecini sa fac asta. Dar un miez de nuca, undeva intr-o punga, nu e un lucru care sa deranjeze pe nimeni.

Acum sa va zic o chestie lexicala legata de nuci: in engleza, nuci = nuts. Se pot face atatea jocuri de cuvinte cu ele, cu nucile, incat au devenit subiect de doctorate in domeniul literelor  #pebune (la alune se zice PEAnuts, deci jocurile de cuvinte se fac impreuna #SiMaiPeBune)

Glume cu alune fucking nuts

Chestii de rontait: merisoare

Sunt printre ultimele descoperiri. Sunt bune in special dupa masa, cumva in loc de desert. Asta seara, cand desertul nu e recomandat. La pranz, insa, sunt utile INAINTE de desert. Da, la mine au loc multe in stomacul meu imens.

chestii de rontait merisoare

Chestii de rontait: ghimbir

Ghimbirul imi place ca atare, gustul ala iute ma face sa savurez ulterior pranzul sau cina mult mai bine. Nu stiu ce face el papilelor mele gustative, dar face bine. Nu pot manca multe, dar 1-2 bucati de ghimbir, fix inainte de masa, sunt aur curat.

Imi place totodata si berea de ghimbir, nu cea fara alcool, aia e ciudata, ci acea bere normala, cu alcool, care are ghimbir. E foarte buna si o recomand.

bere cu ghimbir
Poza este luata de aici, loc de unde puteti afla mai multe despre berea cu ghimbir

Ca top 3 personal chestii de rontait, as zice Popcorn, alune si, soc si groaza, pufuleti :))

Acum e randul vostru sa spuneti ce chestii de rontait preferati si in ce context. V-as zice sa-mi spuneti si-n ce cantitate, daca nu-s prea pretentios. Caci am cunoscut persoane care ardeau de nerabdare sa manance chips-uri, dar cand au cumparat, au luat de 2 ori si cica le-a ajuns :))

24 Replies to “Chestii de rontait: ce, cand, unde si de ce.”

  • Nici eu nu sunt mare fan nachos, iar popcon mănânc foarte rar. Nici măcar la cinema nu îmi iau. În schimb, îmi plac tare chipurile, dar încerc să nu mănânc o pungă întreagă în aceeași zi. Șoc și groază, nu îmi iese! :)) Cam termin punga, deci nu prea cumpăr așa… să am în casă. Și merișoarele îmi plac mult, la fel și alte fructe uscate, dar și fisticul.

    • Eu termin punga, indiferent cat de mare este. D-aia caut pungi mai mici. Nu-mi place ideea de a lasa ceva neterminat. Nici macar o punga de chipsuri. :))

  • Eu nu prea sunt cu astea de rontait, sarate. Prefer dulcele intotdeauna . La cinema mananc popcorn si acasa cateodata cu ai mei, in rest, mult multe fructe. Si putin dulce nu strica nimanui. 🙂

  • OK, o să le iau pe fiecare pe rând:
    – nachos – clar supraevaluat, e OK, dar nu WOW…
    – popcorn – e ceva clasic deja, îmi place (doar variantele cu sare sau caramel, nu-mi plac cele cu arome artificiale, mai ales cea de brânză care mi se pare scârboasă pe orice ar fi aplicată)
    – semințe – doar decojite (sună fițos, dar așa e! am și eu piticii mei pe creier!)
    – pufuleți – nu prea mă dau în vânt după ei – nici după cei clasici, nici după cei cu arome – dacă ar fi totuși să merg pe varianta asta, aș alege totuși pufuleții sărați a.k.a cei românești
    – alune, fistic & nuci – am o slăbiciune pentru ele, practic aş mânca tot timpul
    – chipsuri – îmi plac, dar consum cu moderație, nu fac bine la siluetă
    – merișoare – le ador!
    – ghimbir – îmi place mirosul de ghimbir, îmi plac mâncărurile cu ghimbir și-mi place și ghimbirul confiat (l-ai încercat? are un gust interesant).

    • Inca n-am inteles de ce la cinema nu se vinde popcorn cu caramel. Probabil din comoditate.

      • La Pitești, la Cinema Trivale au. Bine, nu e din acela de la mașină, e o variantă deja ambalată… Iar pentru mine asta nu e o opțiune, parcă îl prefer pe cel de la mașină, e mai autentic..

  • Mie imi place foarte mult fisticul si culmea ca nu sunt o fitoasa 🙂 depinde foarte mult de unde il iei. Eu am grija si semintele de flaorea-soarelui de la ce brand le cumpar, altfel ma trezesc cu majoritatea stricate.

    • Si care-i brandul de fistic care-ti place? Poate n-am mancat eu brandul corect, desi, repet, nu am o problema cu el, cu gustul sau.

  • Am aflat și noutăți într-ale ronțăielii-mărțișoare și ghimbir. Eu ronțăi semințe, pufuleti și chips, însă rar de tot.

  • Cam multe gustari, nu crezi? 😂 Din tot ce ai mentionat in articol, cel mai bine ma impac cu fisticul si nucile. Cat despre nachos nu mi se pare chiar asa de supraevaluat, ba din contra popcornul e vandut la supra pret in cinema… Pana la urma e doar popcorn. Ghimbirul il detest, iar semintele fac prea multa mizerie, probabil din aceasta cauza nici nu ai voie sa consumi seminte pe stadion.

    • Am zis eu ca le servesc pe toate in acelasi timp? Pe rand, in functie de stare si de eveniment.

  • Pufuleții și alunele sunt preferatele mele, dar mananc rar ”chestii de rontait”, dupa parearea mea mai importanta e sanatatea.

    • Nu e chiar asa. Uneori aceste gustari te fac sa mananci mai putina mancare la mesele principale 🙂

  • Semințele le ador! Doar că le ocolesc de multe ori că pur și simplu îmi iau mințile! 😂 Când mă apuc de spart semințe, nici nu mai gândesc. Iarna sparg semințe la greu. În rest…. tot ce se poate! 🤣

  • Din lista ta cu ronțăieli care au fost și pe listele mele cândva, eu am rămas cu alunele și pufuleții ăia clasici 😅 Gusto. După ce m-am îngrozit citind câte ingrediente au pufuleții și câte calorii 😂, m-am dus direct la magazinul din colțul străzii că muream de poftă….și am luat câte pungi au încăput într-o bancnotă de 5 lei .
    Ghimbirul îmi place dar doar în bere sau fructe confiate, că și astea sunt bau-bau Cea mai bună bere cu ghimbir a fost , după mine, în Kerkira.

    • Se apropie cele 2 finale, Europa League si Champions League. Sa vedem ce rontai la ele 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *