Top 3 mici din Bucuresti: Casa Oprescu, Terasa Obor, La Maria si Ion
31 august 2020
Un articol pe tema Top 3 mici din Bucuresti trebuia sa scriu de ceva timp. Micii sunt, dupa cum stiti deja, una dintre mancarurile mele preferate. Avantajul acestei perioade de pandemie, de stare de alerta, este ca micii se potrivesc perfect teraselor. Este mancare de vara, zic unii, pe care cel mai bine o mananci la terasa, foarte aproape de gratar (sa le simti mirosul).
Pana sa va vorbesc pe scurt despre cele 3 restaurante prezente in Top 3 mici din Bucuresti, trebuie sa va vorbesc un pic despre mici. Nu ceva istoric, nu sfaturi legate de prepararea lor, ci pur si simplu cateva realitati legate de mici. Pe scurt de tot:
- Micii cei mai buni sunt cei facuti la un gratar afara. Fix din acest motiv mananc des mici cand ies in oras: stand la bloc, nu am cum sa-i fac foarte bine. Este o mancare pe care o savurez des in oras pentru ca acasa nu prea am cum.
- Cu cateva exceptii notabile, micii sunt mai buni in bombele de pe marginea drumului decat in restaurante de lux.
- Deseori niste mici excelenti sunt stricati de niste cartofi prajiti cel mult mediocri. Multi fani ai micilor refuza sa comande cartofi prajiti tocmai din acest motiv.
- Multe carciumi din Bucuresti aduc micii din Selgros. Legenda spune ca acolo-s cei mai buni mici daca vrei sa-i prepari tu. Fix din acest motiv carciumile care ies in evidenta sunt cele care aduc micii din alta parte.
- Eu beau doar bere la mici. Nici cola, nici limonada, nici vin sau tarie. Berea merge cu micul, asta sa fie clar!
- Imi plac micii mai nefacuti, mai in sange, nicidecum cei arsi. Pot sa recunosc un mic bun, cu compozitie buna, chiar si daca este ars.
- Eu prefer micii cu mustar, cartofi prajiti, paine si salata de muraturi. Sunt mai elitist cica.
- Micu-l mananc cu mana chiar si atunci cand am tacamuri.
- Desi de obicei mananc iute, nu mananc niciodata ardei iute la mici.
- De obicei, carciumile cu mici foarte buni au celelalte mancaruri de umplutura. In sens contrar, multe restaurante elitiste au mici in meniu doar ca sa fie.
Acum este timpul sa va vorbesc, pe rand, despre micii din cele 3 locatii. Stiu, am facut din start spoilerul, am stricat orice suspans, dar cititi acest articol pentru a-i vedea si pentru a afla de ce, nu pentru a afla pur si simplu un top. Asadar:
Top 3 mici din Bucuresti – Locul 3: La Maria si Ion (in regie)
Localul acesta este un fel de dilema pentru mine: am mancat o ciorba de burta foarte buna, niste mici excelenti, insa tot acolo am mancat o pizza mediocra si niste cartofi cu usturoi si sunca de-a dreptul gretosi. Ma rog, pentru mine erau asa, trebuia sa-mi dau seama ca e prea multa grasime. O fi vina mea, nu zic nu. Nici papanasii nu-s straluciti. Sunt mediocri spre decenti (i-am prins de vreo 2 ori mediocri, de alte 2 ori decenti si o singura data buni, nicidecum excelenti).
Insa strict vorbind despre mici, sunt excelenti. In Regie nu au rival, asta e cert, insa concureaza cu succes si cu restaurantele mari. Sunt in mod evident mai buni decat la Caru cu Bere, locatia preferata a provincialilor care vin in capitala (acolo gasesti mancaruri interesante, dar micii sunt cel mult buni; eu i-as numi decenti pentru standardele mele).
Revenind la restaurantul La Maria si Ion, ultima oara cand am fost acolo micii erau excelenti, dar cam prea facuti pentru gusturile mele. Data viitoare trebuie sa tin minte sa le spun sa-i ia de pe gratar cu vreo 10 minute inainte. Chiar 15.
Cartofii prajiti sunt decenti, muraturile-s decente, iar berea e ieftina. Cu 6.5 lei iei o Timisoreana nepasteurizata la sticla. Micul este 4 lei. Preturi de regie.
Iar farmecul acestui restaurant sta si-n denumirile mancarurilor. Aruncati un ochi pe meniul lor sa va convingeti 🙂
Iar legat de local, in vremurile bune, spre seara, aveau program artistic: lautareasca, populara si manele. Atmosfera chiar misto, am ramas la un moment dat dupa un meci si m-am simtit tare bine. As zice ca recomand, dar habar n-am cand vor reveni astfel de vremuri.
Top 3 mici din Bucuresti – Locul 2: Terasa Obor
Cei care n-au fost niciodata la Terasa Obor rad de cei care frecventeaza acel loc. Fitosii care nu vor sa manance mici la Obor spun ca micii sunt acri. Sau, ma rog, ca nu-s sanatosi. Ca te imbolnavesti de stomac. Din astea.
Prostii. Bineinteles ca sunt printre cei mai buni mici pe care-i poti manca vreodata. Pentru mine asa sunt.
Pretul este de 3 lei (deci si pretul e un argument), berea la fel de ieftina. Daca aveti noroc, gasiti Bucur la pahar (5 lei). Aia e berea care TREBUIE consumata acolo.
Ca hint: Terasa Obor autentica e cea de vizavi de piata. Mai e una in dreptul halei, acolo-s mici foarte buni, dar nu excelenti. Avantajul copiei este ca, spre deosebire de original, are si cartofi prajiti sau muraturi. La Terasa Obor cea autentica mananci doar mici cu paine si mustar. Atat si nimic mai mult. Si bere, bineinteles.
Si nu, nu au meniul pe site. Nu au site, de fapt. Au doar o pagina de Facebook pe care posteaza o gramada de dubiosenii simpatice.
Top 3 mici din Bucuresti – Locul 1: Casa Oprescu
Casa Oprescu este un restaurant atipic in sensul bun al cuvantului. Este, din Bucuresti cel putin, singurul restaurant unde nu m-a dezamagit nici macar un preparat. Nu e deloc ieftin, lasi acolo lejer 100 de lei daca mananci 3 feluri de mancare si daca iti propui sa te hidratezi corespunzator, insa nu regreti nicicum banii dati.
Este atipic pentru ca, vazand restaurantul si vazand meniul, n-as fi spus ca micii sunt buni. Restaurantul, dupa preturi si preparate, pare unul de fite, berea are pret ca de Centrul Vechi, drept urmare, daca ar urma politica majoritatii restaurantelor, preparatele tip mici ar fi in meniu doar ca sa fie. Ca deh, cei care mananca mici cica nu-s pretentiosi.
Eh, uite ca nu. Probabil voi scrie candva un articol distinct despre Casa Oprescu, merita cu prisosinta sa va opriti la ei. As zice chiar ca puteti alege la intamplare un preparat de la ei, ca sigur o sa va placa.
Mergeti la sigur cu orice ciorba din meniu (CELE MAI BUNE CIORBE mancate vreodata de mine; inca nu am testat ciorba de burta, aia urmeaza), mergeti la sigur si cu deserturile (budinca de clatite, Clatite Casa Oprescu, cum sunt ele gasibile in meniu, sunt fabuloase). Iar legat de deserturi, sa stiti ca-i singurul restaurant din Bucuresti (si poate din tara) care iti da 3 si nu 2 papanasi la portie. Vorbesc serios. Meniul complet il gasiti pe CasaOprescu.ro/meniu.
Revenind la mici, sunt absolut fabulosi. Si, credeti-ma, sunt peste cei de la Dedulesti. Pentru mine sunt cei mai buni mici mancati vreodata. Dedulestiul, daca stii pe care terasa dintre cele 10 de acolo s-o alegi, e abia locul 3 (sub Terasa Obor, dar peste micii din Regie).
Avantajul la Casa Oprescu este ca poti lua cartofi excelenti, muraturi excelente si, bonus, mai ai parte si de o paine de nota 10.
Si, exact ca la localul din Regie, pe vremuri era program artistic inauntru. Am si prins o seara magica acolo. Mi-a cantat lautarul (o ea, o lautareasa cu voce foarte misto) in poala. Vorbesc serios, am si dovada.
In final, va mai fac un alt Top 3 mici din Bucuresti: cei din hypermarketuri. Atentie, nu discut de macelariile de cartier, cele ascunse care au mici excelenti. Alea sunt comori ascunse. Ma refer strict la hypermarketuri si supermarketuri. Asadar, topul arata in felul urmator:
- Selgros (desi acum 3 ani parca erau mai buni).
- Lidl.
- Kaufland.
Cu amendamentul ca locurile 2 si 3 sunt cam la egalitate, nu departe de lider. Puteti lua cu incredere de la oricare. Si inca o completare importanta: la Kaufland exista 2 tipuri de mici, sunt vita cu oaie si vita cu porc. Cei de vita cu oaie sunt ce trebuie. Ceilalti nu mi-au placut deloc. Absolut deloc.
Nu va fac si Top 3 mici din Bucuresti de care sa te feresti, ca ar trebui sa fac o lista lunga. Eu am tot taiat locatii la greu. La mici sunt pretentios, deh.
Astept sa-mi spuneti propriul vostru Top 3 mici din Bucuresti si, mai ales, sa-mi spuneti ce parere aveti despre micii din locatiile alese de mine. Puteti sugera si macalerii mici, de cartier, daca simtiti nevoia. Hai, loviti-ma cu comentarii si sugestii 🙂
[…] facut nu demult un top al micilor bucuresteni. Dupa ce am fost de 2 ori la Caru cu bere si am mancat mici (si, vorba aia, am mai si intrebat un […]
[…] stiam deja ca acolo-s cei mai buni din Bucuresti si, pentru mine, cei mai buni mici mancati vreodata (peste Dedulesti, peste micii de la Mihailesti, […]
[…] Pentru Bucuresti am facut deja topul: Casa Oprescu, Terasa Obor, La Maria si Ion. Din afara Bucurestiului merita mentionate: La Ciotoianu, Dedulesti (aia celebri), la Mihailesti (Dovinot; sunt pe malul unui lac, au si terasa, poti manca si inauntru; e chiar misto si locul) si la Cerbu (intre Slatina si Pitesti, la fix 17 Km de Pitesti; se lauda ca au cei mai MARI mici din tara). Dintre acestia, cei mai buni, daca stii exact de unde sa-i iei, tot la Dedulesti sunt. Din pacate, insa, si la Dedulesti, si la Cerbu sunt cartofii naspa (congelati). La Terasa Obor nu-s cartofi deloc, deci na. Ideea de baza e alta: cei mai buni mici se mananca pe marginea drumului, nu in crasme de fite. La Caru cu Bere, ceva intre carciuma de fite si bomba de la marginea drumului (ma rog, asa isi doreste sa fie), micii sunt doar decenti. […]
Prietene daca tu spui ca mici de la Dedulesti sunt buni …inseamna ca vorbesti doar din auzite
Poti trece in acest top si Littles.ESte un brand relativ nou pe piata din Romania, aprox 4 ani.Au mai multe locatii.Bucuresti – Calea Vitan incinta Mathaus Vitan, Iasi – Bd. Mitropolit Varlaam incita Mathaus, Suceva – Str.Traian Vuia incinta Mathaus.
Au niste mititei geniali facuti pe gratar pe carbuni.Chiar merita sa ii incercati!