Mancarea vegetala este buna, dar tot nu voi deveni vegetarian!

Mancarea vegetala este buna Emil Calinescu

Mancarea vegetala este buna – iata o chestie pe care unii nu si-ar putea-o imagina spusa vreodata de mine. Acum 2-3 ani eram foarte radical impotriva ideii in sine, ca de altfel si impotriva fanilor acesteia. De fapt, MAI ALES impotriva fanilor. Motivele sunt evidente: agresivitatea produce agresivitatea. Daca mancarea vegetala mi-a fost prezentata agresiv, eu am raspuns la asta cu agresivitate. Am respins cu agresivitate argumentele aduse in mod agresiv.

Cele 3 forme agresive de prezentare a acestei mancaruri:

  1. Daca mananci carne esti un criminal. Nu omori tu animalele, insa incurajezi crima.
  2. E pacat sa mananci carne ori chiar lactate in timpul postului. O sa arzi in flacarile iadului. Iar faptul ca te si lauzi cu asta e un lucru cu atat mai grav.
  3. Cei care mananca carne miros urat, au transpiratia plina de toxine, eu n-as baga in casa mancatori de mortaciuni.

Rar am intalnit vreo persoana care sa imi vorbeasca in mod rational, calm, despre asta. Sa-mi spuna cineva calm si argumentat de ce mancarea vegetala este buna, la gust intai si intai.

Tin minte ca acum vreo 15 ani, cand m-am laudat unor prieteni ca de la shaormeria de langa facultate am luat intr-o zi, din curiozitate, falafel in loc de shaorma, au ras de mine. Nici macar nu m-au lasat sa spun ce aveam de spus despre acel falafel. Atunci cand am spus ca diferenta de gust era minima, ca in rest am pus toate celelalte sosuri (inclusiv maioneza normala), au spus ca eram beat, ca n-are cum. Inca de atunci mi-am pus problema agresivitatii, nu doar din partea vegetarienilor/veganilor, ci si din partea carnivorilor. Si acum m-as duce sa mananc un falafel bun, daca as avea de unde.

De agresivitatea vegetarienilor nu ar trebui sa mai vorbesc. Exemplele sunt multe, cel mai bun si mai celebru fiind agresarea clientilor de la terasele din Centrul Vechi (din 2015). Prefer, insa, sa dau ca exemplu 2 vegetarieni cu care am avut ocazia sa interactionez direct (fara sa le dau numele) si care cumva mi-au deschis mintea, m-au pus pe ganduri:

Mancarea vegetala este buna verdino

  • Primul exemplu este al unui fost coleg, cu care nu aveam oricum prea multe interactiuni, nu eram deloc apropiati, insa s-a nimerit sa fim la o bere la un moment dat. Eu nu stiam ca e vegetarian, dar a venit vorba la un moment dat, atunci cand eu si un alt coleg am vrut sa mergem sa luam niste mici. El a fost primul vegetarian care mi-a vorbit clar, argumentat, spunandu-mi ca am o parere atat de proasta despre mancarurile vegetariene pentru ca pur simplu nu am intalnit bucatari care sa stie sa gateasca asa ceva. Atentie: el refuza sa manance carne din motive etice, insa in rest manca si lactate, si oua. Mi-a ramas in minte discutia cu el.
  • Al doilea exemplu este de acum vreo 4 ani, de la unul dintre festivalurile la care am mers in provincie. O tipa, nu zic ce era, insa va spun ca ceruse meniu vegetarian. Din pacate, insa, restaurantul acelui hotel nu avea meniuri vegetariene, drept urmare in 80% dintre zile a mancat cascaval pane. Noroc ca ea nu era vegana, sa refuze si lactatele. Ca idee, insa, pe langa faptul ca mi-am amintit spusele acelui fost coleg, mi-am dat seama ca multe restaurante, desi nu se marketeaza astfel, sunt setate pe mese carnivore. Inclusiv sortimentele de pizza: 90% sunt cu carne, singurele fara asa ceva sunt marguerita si quattro formaggi. Rar de tot mai este de gasit o alta pizza prin meniu (sunt, bineinteles, si exceptii).

Sa revenim, totusi, in prezent. Saptamana trecuta am fost invitat de Costin la Casa Oprescu sa degust niste produse vegetale din … mazare de la Verdino. Nu intelesesem eu prea bine ce si cum, nici acum nu sunt pe deplin lamurit in privinta modului de preparare, insa pot spune ca toate acele produse au fost foarte bune, pe alocuri excelente. Va dau clipul mai jos, cu impresiile la cald, insa aici vreau sa rezum, ca poate nu s-a inteles si, in unele locuri, sa spun o parere la rece, la ceva timp dupa ce le-am consumat:

  1. Mortadella a fost produsul cel mai autentic, cel mai apropiat de original. Nu am fost in Italia, nu am mancat mortadella de la mama ei, insa pot spune ca cea mancata saptamana trecuta era 90-95% precum originalul. Putini si-ar fi dat seama de diferente.
  2. Branza feta este al doilea produs care mi-a placut mie foarte mult. Acum, aici este de discutat: cat de apropiata de autenticitate este vs cat de buna era efectiv. Daca ma intrebati pe mine, branza trebuie (trebuia) sa fie mai sarata. Aceasta branza feta vegetala era diferita, excelenta ca gust, as fi mancat oricata, insa diferita de ideea de branza. Nu stiu daca cineva s-ar fi prins ca nu e branza naturala, din lapte, insa cu siguranta toti si-ar da seama ca e o branza feta diferita. Ca apropiere fata de original, acum as zice ca era 80% (desi in clip, la cald, ziceam un pic altceva). O branza feta cumva mai dulce.
  3. Carnea aceea de burger (ma rog, vorba vine) este 80-85% asemanatoare cu originalul. Marele avantaj la burger este ca-i adaugi diverse alte chestii, sosuri, legume, branzeturi, drept urmare sunt sanse de peste 95% sa nu se prinda cel care mananca de faptul ca nu e carne adevarata. Fix din acest motiv sunt o gramada de burgerii proaspat aparute care au si burgeri vegetali in meniu, burgeri care uneori sunt comandati laolalta cu burgerii normali. La Boss Mini Burgers, de exemplu, mi s-a zis ca au un burger vegetal mai bun decat cel carnivor. Avand in vedere ca nu m-au dat pe spate cei cu carne, tind sa cred ca-i adevarat.
  4. Micii vegetali erau foarte buni, dar in mod clar iti dadeai seama ca nu sunt mici autentici. Aveau gust de gratar, aveam aroma de gratar, dar iti dadeai seama de cum ii vedeai ca nu-s din carne. Gustul, desi excelent, era diferit. As zice ca erau 70% precum cei autentici. Daca pui mustar poate atenuezi diferenta, dar tot se simte. Nu zic, e ceva foarte bun, dar tot simti ca e diferit.
  5. Uitati-va cu atentie la clip si vedeti ca la un moment dat Mihaela (una dintre cele 3 prezente feminine, cea care a stat in stanga mea) spune ca parca are remuscari, ca nu-i surade ideea de a manca chestii cu gust asemanator carnii. Si fix aici voiam sa ajung: cand ziceam mai sus cat la suta din gustul de carne are fiecare produs o spuneam cumva ca fapt divers, caci in fond nimeni nu se va duce intr-un loc sa manance produse vegetale fara sa stie ca asta mananca. In plus, foarte multi vegetarieni au gustul alterat, nu poftesc la gustul de carne, drept urmare miza nu este sa fabrici produse care sa aiba gustul cat mai apropiat de cel natural, de carne, ci sa fabrici produse care sa aiba un gust bun.

Acum, la final, trebuie sa va zic in ce situatii ati putea folosi astfel de produse. Caci intrebarea corecta, pe care stiu c-o veti pune, este de ce ne-ar interesa, ca omnivori (carnivor nu este in esenta nimeni, asta ar insemna sa mananci la o masa doar carne, fara paine, fara salata, fara garnitura; nu cunosc pe nimeni care sa faca asta) ce gust are mancarea vegetala. Va dau, deci, 3 exemple de situatii in care s-ar putea sa aveti nevoie de astfel de mancaruri:

  • Nu stiu in ce relatie sunteti voi cu obiceiurile religioase, insa la mine in familie se fac parastase in mod regulat. Uneori, aceste parastase se tin in post, ca atunci pica ele. Problema cu mancarurile de post, cele ultra-comerciale, este ca au toate gust de soia (salam de soia, pate de soia, chiar si cascaval de soia). Uneori, intr-adevar, se nimereste sa fie dezlegare la peste ori saptamana branzei (prima saptamana din Postul Pastelui). Dar daca nu-s din astea este destul de nasol. Eh, in astfel de cazuri trebuie sa te descurci cum poti. Faci rai din ce ai, ca sa folosesc o sintagma cu iz religios.
  • Aveti prieteni vegetarieni? V-ati gandit vreodata ca ati putea sa-i invitati la o petrecere ori pur si simplu la voi acasa si ca nu aveti cu ce sa-i serviti? Ori poate invers: ei vor sa va invite pe voi la o astfel de petrecere. Daca sunteti complet certati cu astfel de produse veti sta nemancati toata petrecerea. Ceea ce inseamna si ca veti bea mai putin. Sau poate vreti sa mancati paine goala (cu ketchup si/sau mustar).
  • Unor oameni li se recomanda, pentru perioade scurte, niste cure. Unele cure de detoxifiere presupun absenta produselor de origine animala. Intr-adevar, nu as manca toata viata asa ceva, dar poate voi fi candva nevoit sa mananc asa ceva o saptamana. Ori poate 2 saptamani. Daca-i vorba de mai mult de 2 saptamani cred ca voi zice pas :)) Redevenind serios, s-ar putea sa constatati ca mancati prea multa carne (si produse de origine animala), drept urmare 1-2-3 zile pe saptamana ati putea incerca asa ceva. Da, postul ala religios are si o (vaga?) utilitate medicala. Pacat, insa, ca zilele acelea de post sunt prost pozitionate, gandite teologic si nu medical.

Emil Calinescu Mici Casa Oprescu

Da, mancarea vegetala este buna, insa daca imediat dupa mananci ceva cu carne iti vei da seama imediat de diferente. Pentru mine, micii sunt ceva sfant, drept urmare micul adevarat nu are cum sa fie decat unul cu carne. De altfel, exact in ziua aia, dupa ce am mancat mici vegetali am bagat si 4 mici cu carne. Sa ma simt cu adevarat bine. Clipul de mai jos este despre ei, la fel si imaginea de mai sus, unde-i puteti admira in toata splendoarea lor.

Oricum, stiam deja ca acolo-s cei mai buni din Bucuresti si, pentru mine, cei mai buni mici mancati vreodata (peste Dedulesti, peste micii de la Mihailesti, locatiile mele preferate din afara orasului).

Mancarea vegetala este buna, desi din punctul meu de vedere ar trebui sa inlocuiasca doar carnea Mancare vegetariana, nu vegana, pentru aia as opta, pe aia as incuraja-o. Vegetarian, deci, as putea fi la limita, vegan niciodata. De asemenea, mancarea vegetala este buna, dar este mai scumpa si mai greu de gasit decat cea cu carne. Procesul de fabricatie al acesteia este mult mai laborios si costisitor. Drept urmare, a fi vegetarian te costa, lucru care pentru unii ar putea fi cu atat mai tentant.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *