Primul popas culinar din orice sejur clujan este la … VARZARIE!

Varza a la Cluj de la Varzarie

Prima oara cand am auzit de Varzarie am fost surprins. Nu de faptul ca ardelenii se inchina verzei ca nimeni altii, asta e ceva firesc, nu de faptul ca acest local se afla in Cluj (Varza a la Cluj e un fel culinar cu care orasul ar trebui sa se mandreasca, indiferent cat de meritat sau nu este acest renume), ci de 3 aspecte, din punctul meu de vedere fundamentale:

  1. Faptul ca un astfel de local se afla in centrul Clujului;
  2. Faptul ca un local atat de ieftin a ajuns atat de celebru (a fost folosit pentru un trailer TIFF acum cativa ani);
  3. Faptul ca estetic nu-ti spune nimic.

Cu acest din urma aspect voi incepe: aceasta celebra VARZARIE este un fel de gang, niste mese inghesuite intre 2 pereti. Are si mese interioare, insa din motive de perioada a anului, eu am vizitat-o doar la terasa. Nu ca inauntru ar arata mai bine ori ca ti-ar transmite ceva. Nimic. Nema.

Cu toate acestea, frumoasa Varzarie deschisa in 1968 iti da o energie aparte, are o atmosfera cu totul si cu totul deosebita.

Are un public eclectic, atat etnic, cat si generational ori socio-profesional, caci la Varzarie vin deopotriva studenti, bancheri, cineasti, ingineri, personal medical, unguri, romani, sasi, studenti straini aflati in vizita, clujeni, turisti, clujeni adoptati (vinituri), politicieni. Este cel mai eclectic amalgam de oameni care pleaca de acolo MULTUMITI. Nu fericiti, nu satisfacuti, nu extaziati, ci MULTUMITI. Primesc exact ce se asteapta sa primeasca.

O singura persoana, din cate am dus eu la Varzarie, caci am fost cu multe persoane acolo, si-a declarat nemultumirea vizavi de o … limonada (acum mult-mult timp, sa tot fie 5 sau 6 ani). Nu stiu cum este acum limonada acolo, dar eu intreb altfel: de ce dracului te-ai duce la Varzarie pentru a consuma limonada? Ceva e gresit cu tine, nu cu localul in sine.

Expresia corecta este „o mancare cinstita”. Ador aceasta exprimare, aici potrivindu-se perfect in peisaj. Fix asa este.

Cum este Varza a la Cluj la Varzarie? Este foarte buna, dar nu este nici pe departe cea mai buna din oras. Este, insa, cea mai celebra, cea mai cu sens, daca-mi este permisa exprimarea.

Totodata, trebuie sa va spun un lucru: judecati Varzaria doar pe baza chestiilor legate de varza. Ca sa dau exemplul meu preferat, nu luati aripioare de pui de la pizzerie pentru ca apoi sa va plangeti c-au fost naspa. O pizzerie trebuie judecata pentru pizza pe care o face, la fel cum un restaurant indian ar putea sa nu aiba mici romanesti foarte buni.

Mergeti la Varzarie si spuneti-mi daca am avut sau nu dreptate. In cazul meu traditia spune ca PRIMUL popas culinar din Cluj este la Varzarie. Daca nu a fost primul, sigur a fost al doilea. E drept, nu prea mai merg ulterior la Varzarie, prefer sa testez chestii diferite.

ps: Am vizitat ieri, pe 22 iulie, in preambulul TIFF 2021, frumoasa Varzarie. Chelnerita, o doamna care este de ceva ani la locul faptei, mi-a zis ca nu m-a mai vazut de la TIFF 2019. Imi ducea lipsa. A zis ca ma mai asteapta. Nu stia cum ma cheama, dar ma stie dupa figura. Si, fara sa fi spus, probabil si dupa frumoasele palarii. M-am simtit bine.

ps2: Frumoasa Varzarie are si livrare. Din punctul meu de vedere cei care comanda de la Varzarie rateaza esentialul. Dar e doar o parere a unei vinituri care n-ar trebui sa-si dea cu parerea despre chestii de #PrinCluj.

ps3: Avem si Varzarie online. Da, au si site. Vi-l recomand. Nu e deloc varza, precum ar crede multi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *