Am fost la Restaurant Pastel din Cluj. O stea Michelin … pentru bucatar.
8 august 2021
Este un loc celebru, Restaurant Pastel din Cluj, vazut mai nou drept un El-Dorado culinar. Este SINGURUL restaurant de o stea Michelin din Romania. Ceea ce e aproape fals, fara sa insemne ca ar fi un restaurant slab. Dimpotriva.
Inainte sa va vorbesc despre mancare, despre ce am consumat acolo, trebuie sa va spune cateva generalitati, adica printre altele sa daram cateva mituri.
O stea Michelin pentru bucatar este diferit de restaurant cu o stea Michelin
Pe scurt: Bogdan Danila, originar din Bistrita, a obtinut o stea Michelin in America in anul 2017. In luna iunie a acestui an 2021 si-a deschis un restaurant propriu in Cluj. Restaurantul nu primeste, insa, in mod automat o stea Michelin. Trebuie sa indeplineasca multe alte criterii. Momentan este restaurantul unui bucatar de o stea Michelin. Ceea ce nu e rau deloc, tot unicat in tara este, dar e un pic altceva.
Atmosfera nu e wow
Ca sa intelegeti cum sta treaba, Hotelul Meridian are un restaurant propriu, pe care nu l-am testat, dar na, el exista. Pe langa acesta, a mai fost facut si acest al doilea restaurant, care e cumva o semi-terasa. Are si un intrand, are si un bar, vizibil de la mese, are si vedere spre bucatarie, ma rog, spre locul de unde vine mancarea, nu se vede efectiv bucatarul. Am mancat in restaurante unde atmosfera era mult mai misto, din toate punctele de vedere. Aici nu e nimic gresit, nu e ceva care sa te dezamageasca, insa nu e nimic wow. Nu te duci ca adori atmosfera acestui restaurant, ca nu ai cum.
Nu exista dress-code
Multi se temeau ca exista dress-code, ca nu te poti duce oricum la acest restaurant. Gresit: NU exista dress-code decat in masura in care TU te simti prost daca te duci imbracat prost. La o masa alaturata era un grup de vreo 6 persoane, printre ei aflandu-se si un tip in pantaloni scurti. Deci se poate, daca tineti neaparat.
La baie nu ai prosoape de hartie, ci mini-prosoape de bumbac care se arunca
Ma rog, nu le arunci de tot, ci le arunci intr-un fel de cos, pentru a fi spalate. Ideea e ca nu te stergi pe hartie, ceea ce e foarte bine. Adica eu as plati separat sa ma duc intr-o astfel de baie. Serios. Auzisem de un restaurant care pusese un fel de taxa pentru folosirea toaletei (taxa redusa in cazul clientilor proprii). Faza e ca eu as fi de acord sa platesc o astfel de taxa daca ar renta, daca am vorbi de conditii cu adevarat bune. Aici merita. Ma rog, era inclus in pret, ca sa zic asa.
Nu poti sa-ti alegi ce ora vrei tu
Eu am mers cu un amic, propunandu-ne din start sa luam cina aici. Eu am ore mai dubioase de masa, in Bucuresti am unele, cand sunt plecat am altele. Cert este ca ideea de early dinner nu mi-a suras niciodata.
Revenind, nu am putut alege orice ora pentru rezervare, ci am fost pus sa aleg doar intre 17:30 si 20:00. Am ales 20:00 pentru motivul de mai sus. Ideea e ca nu poti lua cina aici la 19:00, pentru ca asa ai tu chef. Nu stiu care erau intervalele orare de la pranz, dar stiu ca si acolo situatia e aceeasi. Poate or avea 3 intervale orare, habar n-am. Ideea e ca la cina asa stau lucrurile.
Nu ai meniu fix
Dupa cum vedeti mai jos, ai 3 categorii (aperitiv, fel principal, desert) din care iti alegi. Evident, poti sa NU iti alegi desert, daca nu mai ai chef, dar na, parca-i pacat sa mergi pana acolo si sa nu mananci si desert. Mai ales ca desertul fu de-a dreptul divin.
Ca fapt divers, am cautat pe pagina lor de Facebook meniurile. Speram sa gasesc meniul de vinuri. Nu l-am gasit, insa am gasit meniurile de mancare, cele de mai sus. Pentru autenticitatea articolului, am lasat pozele, asa stangace cum sunt ele, facute de mine, insa simt nevoia sa va arat meniul de feluri principale de pe Facebook, caci are un preparat in plus, unul care, fie vorba-ntre noi, suna extrem de tentant. Apropo, tot de pe Facebook am luat si poza cover a articolului. Mi s-a parut cea mai nimerita.
Acum trebuie sa va arat si ce am luat, vorbindu-va foarte putin despre gustul efectiv. Asa cum stiti, eu sunt persoana care apreciaza mai mult o experienta, fara sa ma pricep efectiv la partea culinara, sa fiu vreun expert.
Asadar…
Aperitiv: Phitivier de prepelita si Foie gras
Foie gras am mai mancat, nu foarte mult, dar nu pot spune ca nu ii stiam gustul, insa prepelita nu am mancat niciodata, nici macar oua. Nu ma pot plange de nimic legat de acest aperitiv, nici macar de dimensiuni ori preturi (era de asteptat). Iar aici pot spune ca am fost realmente surprins, efectiv nu stiam la ce sa ma astept in legatura cu acea prepelita. Este ceva ce cu siguranta as mai vrea sa mananc, e drept intr-o cantitate un pic mai mare. Oricum, excelent aperitiv si, vazand lista, cred ca a fost cea mai buna alegere din toate punctele de vedere.
Fel principal: Rata a la Orange
Rata am mai mancat, insa o tintesc cu precadere in restaurantele asiatice. Aici ideea in sine, de a pune pulpa de rata in ceapa (fix asta este in chestia aia rotunda) mi s-a parut una geniala. Habar n-am cat de mult i-a luat, dar stiu ca este o idee geniala si nu ma refer doar la aspect.
Desert: Budinca de curmale si inghetata de caramel sarat
Aici trebuie sa vorbesc despre 3 chestii distincte, fiecare relevanta in felul ei.
In primul rand, inghetata de deasupra nu este facuta de restaurant, ci au un furnizor propriu. Insa nu este Betty Ice sau ceva comercial, ci este o inghetata homemade, ceva evident peste medie. Iar inghetata de caramel sarat e printre preferatele mele.
A doua chestie este budinca, piesa de rezistenta, ceva absolut genial. Excelenta budinca, ar fi functionat si distinct.
Foita de aur comestibila, chestia de deasupra, este exclusiv de design, de fite. Nu pot spune ca fara chestia aia desertul ar fi avut cu totul alt gust, nu pot spune nici ca muream de nerabdare sa mananc asa ceva.
Partea misto este ca primele 2 functioneaza foarte bine distinct si excelent impreuna. O combinatie extrem de buna, de reusita, pe care v-o recomand.
Am primit paine de casa cu unt din partea casei
Salvarea mea, ca oltean, a fost chestia asta. Fara acea sfanta paine nu m-as fi saturat nici macar 5%. Painea si untul erau geniale, ambele calde, deci m-au nimerit la fix.
Ce am baut?
Aici sunt prins oarecum in offside, pentru ca nu am retinut numele bauturilor. Insa mi se pare relevant sa va spun cateva chestii si de aici.
Intai si intai, oferta de vinuri este foarte-foarte variata. Cele mai multe sunt frantuzesti si romanesti, insa avem vinuri de peste tot. Eu trebuia sa iau vin rosu, ca aveam carne de rata, asa ca am optat pentru unul chilian. Repet, nu i-am retinut numele.
Faza este, insa, alta: nu toate vinurile pot fi comandate la pahar. Practic, majoritatea vinurilor trebuiesc comandate la sticla, doar cateva, foarte putine, pot fi comandate la pahar. Ceea ce inseamna ca daca esti cu cineva nedispus sa imparta vinul cu tine, optiunile tale devin brusc limitate.
In cazul meu, problema era alta: eu luasem rata, in timp ce amicul care m-a insotit luase peste. Practic, mie-mi trebuia vin rosu, iar lui vin alb.
Paharul de vin, in mai toate cazurile, era 30 de lei. Sticla era undeva pe la 200-300 de lei. Erau, evident, si vinuri care sareau de 1000 de lei.
In afara de vin am mai baut apa (2 sticle mari de apa la 2 persoane; eu am baut, practic, cam 750 de ml de apa, daca nu mai mult) si 2 tarii: am inceput, ca aperitiv, cu un rom (nu i-am retinut numele, stiu ca erau fix 3 pe meniu, primul era Havana care costa 16 lei, al doilea era cel ales de mine, de 30 de lei, ceva Caraibean, si mai era inca unul de vreo 50-60 de lei) si am incheiat cu ceva lichior de migdale (aici am mers pe mana chelnerului, am cerut ceva ce a crezut el ca se potriveste cu desertul).. Nu (mai) stiu cat a costat lichiorul si nici cat a fost apa. Stiu, insa, ca nota totala a fost 710 lei pentru 2 persoane. Asta inseamna ca nu ne-am zgarcit, dar nici nu am turnat in noi cu nemiluita. Adica, dupa estimarea mea, este un cost mediu pentru acest local.
Merita sa mananci la Restaurant Pastel din Cluj?
Aici trebuie sa fiu clar: este misto ca experienta, dar nu as repeta-o foarte des. Nu vorbesc neaparat de bani, nu as repeta-o nici daca as avea foarte multi.
Insa, in sens contrar, daca as auzi ca in Romania mai sunt alte 3 restaurante, m-as strofoca sa le vizitez pe toate. Pentru mine, vizita la un astfel de restaurant este O EXPERIENTA unica. Si, cumva, e bine sa ramana unica.
Ce e interesant este, insa, altceva, chestie cumva confirmata si din ce auzisem initial: la Restaurant Pastel din Cluj merg cu precadere turistii. Nici macar un prieten din Cluj (si nu am prieteni saraci) nu vizitase restaurantul, jumatate dintre ei nici nu auzisera de el. Foarte multi prieteni din Bucuresti ori din alte orase (Timisoara si iasi) ma sfatuisera sa vizitez acest local cand merg in Cluj. Cumva, stirea despre deschiderea acestui restaurant a percutat mai bine in afara Clujului decat in interior. Sau poate cei care viziteaza Clujul sunt mai fitosi, mai snobi, decat clujenii.
Deci, ca sa reformulez: merita sa mananci la Restaurant Pastel din Cluj? Nu. Merita, insa, sa degusti la Restaurant Pastel din Cluj.O SINGURA DATA. Experienta e unica si trebuie sa ramana asa.
ps: Vizita la Restaurant Pastel din Cluj mi-a adus aminte de diferenta dintre Bon appetit si Bonne degustation. Cam asta este si cu vizita la un astfel de restaurant vs vizita intr-un restaurant normal.
[…] oameni lipsiti de cultura culinara. Nu vei vedea asa ceva ceva la restaurantele de lux, la cele cu stele Michelin. Simplul fapt ca te uiti dupa mezeluri spune ceva despre tine, zic […]
[…] o inghetata naturala de capsuni, ci una plina de coloranti, ieftina si plina de zahar. Nu apreciem un restaurant al unui bucatar de o stea Michelin, ci apreciem bomba din centru, unde servirea este in scarba, iar mancarea mai are si ceva fire de […]
Toate bune…dar a observat cineva ca atunci cand restaurantul e plin , este o galagie deranjanta din cauza ca suprafata e prea mica pentru nr de persoane. Mancare buna….locatie proasta…
Locatia, intr-adevar, nu-l avantajeaza deloc. Dar deloc.
Bogdan Dănilă nu face parte din acționariatul restaurantului. A fost si este consultant.