Vinul fiert NU este traditional romanesc si NU este de sarbatoare!
26 decembrie 2021
Vinul fiert este aproape o traditie pentru multi romani, insa contrar credintelor multora, nu este ceva specific romanesc. Romanii obisnuiesc sa faca, la tara, tuica fiarta, pe vremuri era remediul perfect impotriva racelii, insa vinul fiert nu este chiar specific acestei tari.
Vinul fiert vine din tarile nordice, fiind servit cu precadere la targurile in aer liber. Nemtii si austriecii, ca si elvetienii, consuma destul de mult vin fiert. Are succes si in tarile nordice, chiar daca acolo este uneori PREA frig pentru astfel de targuri.
Pasionatii de vin stramba din nas cand aud de vin fiert, practic fierberea lui (desi, de fapt, vinul NU trebuie adus la temperatura de fierbere) ii distruge gustul sau original.
Vinul fiert, insa, are marea calitate de a putea masca un vin de o calitate indoielnica. Se spune ca poti face un vin fiert delicios chiar si dintr-un vin mediocru. De fapt, zic cunoscatorii, vinul fiert este facut cu precadere din vinuri mediocre, nu chiar proaste, pentru ca e pacat sa strici un vin bun cu condimente.
Spaniolii (si mai ales catalanii) au SANGRIA ca traditie, un amestec de vin si condimente, servite, insa, reci, cu gheata. Am baut un sangria excelent in Andorra (7 euro paharul), unul in care feliile de portocala erau puse in cuburi de gheata. De altfel, imi povestea cineva ca venise la un moment un cuplu de spanioli in Romania si spusese despre vinul fiert ca ar fi … „hot sangria”.
Este interesant ca vinul fiert nu este intalnit prin Franta ori Italia. Unii dau vina pe clima, insa somelierii spun ca, de fapt, acele tari respecta prea mult vinul pentru a-l strica. Pentru a-si bate joc de el.
Desi se spune ca se fierbe DOAR vinul rosu, musai cel demisec, gasesti destule locuri unde se vinde si vin alb fiert.
Totodata, Romania este tara unde gasesti cel mai mult vin fiert indoor, in restaurante. Il gasesti si-n restaurante cica selecte, nu doar in bombe. Uneori, daca vremea o cere, il gasesti chiar si pe la jumatatea lunii octombrie. In plus, poate fi gasit si dupa 1 ianuarie. Deci, contrar credintelor unora, nu este bautura de sarbatoare.
Vinul fiert are succes in Romania din urmatoarele 5 motive (pe unele dintre ele le-am enuntat mai sus):
- Romanii sunt mari amatori de vinuri dulci. Vinul fiert este in multe locuri un vin dulce. Chiar daca nu este la baza dulce, este indulcit ulterior.
- Este cumva unisex, nu este nici dovada de feminitate daca-l bei, nici dovada de masculinitate. Este corect politic, ca s-o zic altfel.
- Are un miros placut, motiv pentru care multi il prepara la ei acasa. La fel, unii vor sa faca la ei acasa cozonaci pentru a mirosi in toata casa. Mirosul este deseori mai important decat gustul.
- Are un iz de sarbatoare, are gust de bucurie. Putini beau vin fiert de suparare, sa se imbete cu el. Vinul fiert se bea de obicei la bucurie, are un gust placut chiar si cand el nu e atat de bun datorita asocierilor pozitive pe care le fac oamenii in mintea lor.
- Poate masca vinurile proaste.
Personal, nu-mi place in mod deosebit vinul fiert, nu pot spune ca POFTESC la unul, ca tin mortis sa beau, insa intr-un anumit context pare ideal, perfect. Am baut sangria, am baut inclusiv AQUA DE VALENCIA la mama ei (in sejurul in care am fost si la Corida), Sunt, insa, pasionati de vin fiert, oameni care abia asteapta sa vina iarna ca sa bea asa ceva. Serios. Eu unul beau lejer si o bere rece iarna, la fel cum nu refuz un vin normal, la pahar, la o carciuma inauntru. Insa recunosc ca daca 2 oameni de la masa beau vin fiert si-mi miroase a scortisoara, mi se face pofta.
Legat de ultima parte, si cu asta inchei, vinul fiert merge bine cu cozonac, insa asta nu inseamna ca poate fi baut DOAR in preajma sarbatorilor de iarna. Ca doar n-o fi Tuborg Christmas Brew :))
In concluzie, vinul fiert NU este traditional romanesc, insa a fost adoptat de romani, si nu este specific sarbatorilor, ci specific targurilor de Craciun. Acum astept sa-mi spuneti si voi relatia voastra cu frumosul lichid.
Nu mă omor după vinul fiert și îl beau rar, dacă sunt răcită. Să zic că vinul fiert este medicament?
La fel e ceaiul pt mine.