Am mancat o ciorba de fasole in paine BUNA La Ceaun (in Brasov)
31 martie 2022
Ciorba de fasole in paine este o chestie specific ardeleneasca. Eu am intalnit-o si-n Cluj, si-n Sibiu, si-n Oradea, dar se pare ca orasul unde-i cel mai des intalnita este Brasovul. Sau, ma rog, asa mi se pare mie.
Ideea este ca eu NU am intalnit-o in Bucuresti, insa si dac-as fi intalnit-o nu as fi ales-o, asa cum in Bucuresti nu mananc peste ori fructe de mare. Fiecare mancare are sens intr-un anume loc. Iar pentru mine, ciorba de fasole in paine are sens in Ardeal si, la limita, undeva la munte (chiar daca Sinaia NU este in Ardeal, acolo mi se pare mult mai logic sa mananc asa ceva).
Interesandu-ma de ciorba de fasole in paine, am aflat ca pe vremuri, in Evul Mediu, farfuriile din paine erau la ordinea zilei. Ele aveau si o alta utilitate: stapanul manca ciorba (continutul), in timp ce servitorii mancau cojile de paine. In felul asta, evident, nu se irosea mancarea.
Drept urmare, inainte sa vizitez vreun oras din Ardeal, indiferent de marimea lui, imi apare brusc in minte ciorba de fasole in paine. In sejurul meu clujean, cel prilejuit de TIFF, am ratat-o (am mancat, insa, ciorba de fasole normala, in bol), insa in Brasov n-o mai puteam rata. Mi-ar fi fost rusine cu mine daca o ratam.
Acum sa va zic marea problema cu ciorba de fasole in paine: multi nu usuca bine painea, drept urmare ciorba intra prea mult in acea pita. O dezamagire in acest sens am trait la Ursul Carpatin, tot in Brasov. Ciorba in sine era foarte buna, insa painea nu era indeajuns de bine uscata. Aceeasi problema, tot in Brasov, am intalnit-o si la Ciucas, diferenta fiind ca acolo nu aveam prea mari pretentii.
Interesandu-ma unde as putea manca asa ceva in Brasov, m-am oprit asupra restaurantului La Ceaun. In Brasov sunt 2: cel din Piata Sfatului si cel de pe Strada Weiss. L-am preferat pe cel din strada Weiss. De la cativa prieteni brasoveni ori bucuresteni care merg des pe acolo am aflat ca cel din strada Weiss ar fi (un pic) mai bun.. Nu am mers la ambele, sa pot compara, deci tot ce voi spune in continuare este patit in localul de pe strada Weiss.
Ciorba de fasole in paine din poza este cea mancata acolo, saptamana trecuta vineri (25 martie 2022). Despre acest preparat am de spus mai multe lucruri, si cu bune, si cu rele:
- Ca sa incep cu partea care m-a nemultumit in alte dati, de aceasta data ciorba nu a intrat deloc in paine, aceasta din urma fiind bine uscata. Deci preparata corespunzator.
- Ciorba, ca gust, a fost excelenta, Nimic de reprosat ca alcatuire.
- Ceapa de pe langa a fost exact ce trebuie. Multe restaurante fie NU includ ceapa in pret (vrand sa ciuguleasca 1-2 lei), fie NU iti dau o ceapa rosie (am intalnit, cred ca prin Cluj sau Sinaia). Aici ma simt ciudat sa laud normalitatea, dar cam asta fac.
- Vine acum si primul defect: painea nu era FOARTE proaspata. Eu sunt un gurmand care mananca multa paine. Prea multa, ar zice unii. Drept urmare apreciez corespunzator painea FOARTE proaspata. Painea aceasta nu era deloc rea, dimpotriva, dar nu era proaspata. Se simtea ca NU este proaspata. Cand muscam din capac, caci asa se mananca aceasta ciorba, nu simteam placerea aia pe care o simt de obicei cand mananc o paine buna.
- Nu in ultimul rand, ciorba nu a venit ATAT DE FIERBINTE pe cat imi doresc eu sa mananc o ciorba. Eu mananc ciorbele foarte-foarte fierbinti, vreau sa-mi ard gatlejul. Ceea ce nu a fost cazul aici. Nu era rece, era doar calda, insa nu FIERBINTE.
Per total, ciorba de fasole in paine a fost buna spre foarte buna, insa cateva detalii au scazut-o in ochii mei. Ma rog, nu doar in ochii, ci si in papilele mele gustative.
Felul 2 mancat La Ceaun a fost GULASUL. Este cel de mai sus. Despre el am mai multe de spus:
- Ca pretentii, spun din start ca acestea erau mai mici decat in cazul ciorbei de fasole in paine. Gulasul este specific unguresc, asa ca cele mai mari pretentii le am de la restaurantele unguresti.
- Ca gust, gulasul a fost excelent. Poate mi-as fi dorit un pic, dar doar un pic mai iute, dar nu ma pot plange in niciun fel.
- Ce nu mi-a placut a fost consistenta. Sa ne intelegem: gulasul poate fi tocana sau ciorba. Ambele sunt bune, ambele au farmec. Nu-mi place, insa, situatia intermediara: si-n caruta, si-n teleguta. Adica asa cum era ACEST gulas. Era prea fluid pentru a fi tocana, dar in acelasi timp prea solid pentru a fi ciorba. Banuiesc ca a fost ceva voit, intentionat. Insa as fi preferat, avand in vedere ca oficial era tocana, sa fie mai putin fluid.
Un singur amendament am de facut vizavi de AMBELE mancaruri: portii prea mici PENTRU MINE. Fara sa insemne ca sunt prea mici PENTRU TOATA LUMEA.
Acum, ca sa revin la ciorba de fasole in paine, sunt constient ca este de efect, ca se face risipa mare de paine, ca risipa aceea o platesc de fapt tot eu, insa simt nevoia sa mananc asa ceva din cand in cand. Dac-as locui in Ardeal nu as manca asa ceva nici macar o data pe saptamana. Este, nu stiu cum sa va zic, ceva bun pentru TURISTII care viziteaza Ardealul.
Recomand, deci, ciorba de fasole in paine ca pe ceva diferit, ca pe o iesire din zona de confort din punct de vedere culinar. Iar restaurantul La Ceaun este printre recomandarile mele culinare din Brasov. Este bine situat, are un mix de calitate si comercialitate pe placul meu, iar preturile sunt comparabile cu alte restaurante din zona. Nu as putea spune ca are preturi mici, dar pot spune cu siguranta ca am mancat si-n restaurante mai scumpe.
Apropo, daca stiti vreun local din Bucuresti care are in meniu ciorba de fasole in paine va rog sa ma anuntati (eventual in comentarii). Unde va invit sa imi spuneti si UNDE ati mancat cea mai buna ciorba de fasole in paine.
ps: Orice vacanta are, la mine, si atat o importanta latura culinara, cat si o la fel de importanta latura culturala. In mini-sejurul meu brasovean (25-28 martie 2022), am bifat cateva restaurante preferate din Brasov (unde ciorba de fasole in paine era in capul listei, fiind PRIMUL preparat pe care l-am consumat in Brasov), dar si 3 spectacole la Teatrul Sica Alexandrescu (am vazut, in ordine, Singuri impreuna, Iluzii si Moartea accidentala a unui anarhist). Ceea ce va recomand si voua! 🙂
La Caru cu bere există in menu ciorbă de fasole in pâine, servită cu ceapă roșie.