5 tipuri de clienti la restaurant. De ce este evitata carnea de vita?

Spun din start: initial voiam sa scriu 2 articole, avand cele 2 titluri, insa ulterior mi-am dat seama ca de fapt au mare legatura intre ele. Va voi spune in continuare cele 5 tipuri de clienti la restaurant, pentru ca la final sa va spun care este legatura cu carnea de vita, de ce este ea evitata, CINE o evita si de ce.

Asadar:

Dry ager DX 500Dry ager DX 500Dry ager DX 500 frigider-maturare-carne-micdry_ager_kleindryager500Artboard 2salzblock Dry ager DX 500

5 tipuri de clienti la restaurant – clientul care comanda acelasi lucru tot timpul

Imi spunea un amic despre niste oameni care comanda peste tot snitel de pui cu cartofi prajiti. Se enerveaza de-a dreptul cand NU gasesc asa ceva intr-un restaurant.

Insa tot aici intra si cateva subcategorii la fel de interesante:

  • Cei care in pizzerii comanda invariabil acelasi sortiment de pizza. Am intalnit la un moment dat o persoana care se lauda ca a mancat quattro formaggi in peste 100 de pizzerii din toata lumea. De ce musai acel sortiment? Pentru ca ala ii place lui.
  • Cei care comanda acelasi tip de paste, carbonara.  Aceeasi argumentatia ca la pizza.
  • Cei care viseaza sa manance ceafa de porc si-n restaurante romanesti, si-n restaurante italiene, si-n restaurante cehesti, si-n restaurante frantuzesti. Ca le place lor ceafa.

O semi-categorie este formata din cei care ar lua cartofi prajiti drept garnitura la orice. Pe bune ca am intalnit 3 „combinatii” care m-au dat pe spate: cineva a comandat cartofi prajiti pe langa o portie de paste (si-i manca alternativ, 2 cartofi, o furculita de paste…); altcineva si-a luat cartofi prajiti pe langa o salata Caesar (ceva sanatos si ceva … si mai sanatos); in timp ce altcineva si-a luat cartofi prajiti pe langa o pizza. Ca na, cartoful prajit ruleaza.

Șorț profesional pentru grătar Angus Grill Master

5 tipuri de clienti la restaurant  – clientul care comanda doar ce nu poate sa-si faca acasa

Sau, as adauga eu, ce nu poate face IN CONDITII optime acasa. Oamenii acestia nu-si iau snitel ori ceafa de porc, pentru ca mananca des acasa, insa isi iau mici, caci stau la bloc si nu-si pot face mici acasa.

La fel pizza, caci cea facuta acasa, indiferent de blat, nu se compara cea facuta de o pizzerie autentica.

La ciorbe lucrurile stau la fel: comanda ciorba de fasole-n paine pentru ca asta nu poate face acasa. Exemplele pot continua.

Eu, infulecand mici la Terasa Obor. Ca idee, micii de la carciuma, in special de la cele SPECIALIZATE pe asa ceva, nu se vor compara NICIODATA cu cei facuti acasa. NICIODATA!

5 tipuri de clienti la restaurant – clientul care comanda doar specialitatea casei

Am fost la un moment dat la un restaurant. De la masa alaturata un tip il intreba de zor pe chelner: CARE ESTE SPECIALITATEA VOASTRA? Nu se poate sa recomandati TOT meniul!

La o pizzerie, acest client va comanda invariabil PIZZA CASEI. Premisa de la care pleaca el este ca acest sortiment este cel mai bun.

Varza mancata la Varzaria din Cluj este printre cele mai cliseice lucruri pe care le poti face in acel oras. Insa mergi intotdeauna la sigur.

5 tipuri de clienti la restaurant – clientul care vrea sa descopere ce sa gateasca acasa

Acum ceva timp cunoscusem un chelner, ma rog, fost chelner, care a inceput sa-mi vorbeasca despre clienti. Imi spunea ca printre cei mai enervanti clienti se numara cei care tot intreaba cum a fost gatit un fel sau altul. Cica un client a cerut neaparat sa vina bucatarul, ca vrea sa-l chestioneze. Era un tip, nu o tipa, care isi lua efectiv notite.

Chelnerul era, pe de-o parte, incantat de acel client, care a si lasat bacsis generos, dar pe de alta parte era enervat.

Cica sunt destui, in special femei, care merg la restaurant pentru a descoperi ce sa gateasca acasa. Si nu-s deloc de condamnat. Deloc deloc.

tomahawk

5 tipuri de clienti la restaurant – clientul-papagal

Acesta este cel mai interesant tip de client. Acelasi chelner mi-a povestit despre 3 clienti, 2 barbati si o femeie, care lucrau probabil langa restaurantul unde acest tip lucra, si care de fiecare data cand ieseau, alaturi de altii, comandau FIX ce comandau si ceilalti. Despre unul dintre barbati imi spunea ca tot timpul iesea cu tipe, le lasa pe ele sa comande, apoi el zicea doar un „la fel si pentru mine”. Valabil inclusiv pentru bauturi: daca tipa comanda Pepsi, el tot cu Pepsi; daca ea comanda vin, atunci si el vin.

Evident ca mai sunt si alte tipuri de client, eu v-am zis doar cele mai intalnite 5 tipuri de clienti la restaurant. Acum sa va vorbesc despre frumoasa si apetisanta carne de vita. De ce credeti ca se consuma atat de putina carne de vita? Cica stam foarte prost la consumul de vita. Va dau 5 posibile motive (sa raman fidel cifrei 5, zic):

  1. Vita nu face parte din mesele traditionale de sarbatoare: de Craciun se taie porcul, de Paste se taie mielul. Vita inca nu si-a gasit locul in mesele TRADITIONALE de sarbatoare. Da, gulasul este traditional in zonele cu populatie maghiara. Acolo consumul de vita este mai mare. Insa chiar si acolo multi romani au inlocuit vita cu puiul, deseori SI din motive de sanatate.
  2. Vita este mai scumpa. Mult mai scumpa decat puiul sau porcul, mai scumpa si decat curcanul, mai scumpa si decat pestele (ma rog, nu vorbim despre chestiile de lux).
  3. Recititi cele 5 tipuri de clienti la restaurant si ganditi-va care dintre ei isi comanda carne de vita: evident cel care cauta specialitatea casei (DACA aceasta contine vita), clientul-papagal (DACA persoana cu care merge consuma asa ceva) si clientul care cauta altceva decat ce poate gati acasa. In principiu, insa, primele 2 categorii DEPIND de multi factori, drept urmare ramane mai mult ultima categorie.
  4. Vita este mai pretentioasa, mai sofisticata, se gateste mai greu. Mai greu inseamna si ca poti s-o dai in bara mai usor, ca bucatar. Cu ceafa de porc e cam greu s-o dai in bara. Multi fani ai carnii de vita spun ca majoritatea restaurantelor romanesti NU stiu s-o gateasca
  5. Nu in ultimul rand, carnii de vita i s-a facut PE NEDREPT reclama prost din partea medicilor nutritionisti ori specialisti in boli gastrice: fie este carne rosie, deci nociva pentru silueta, fie este fibroasa, deci mai greu digerabila.

Personal, am inceput sa caut restaurantele care au specialitati cu carne de vita, o prefer inclusiv in produsele de fast-food tip burger ori shaorma, si sunt tare dezamagit sa vad in jurul meu oameni care nici macar nu vor s-o incerce. Accept ideea ca iti place sau nu ceva. Insa nu pricep de ce nu vrei sa incerci ceva radical diferit

Iar legat de cele 5 tipuri de clienti la restaurant, eu sunt, ati ghicit, tipul numarul 6: prefer sa comand chestii specifice locului in care ma aflu. De pilda, nu sunt fan peste ori fructe de mare, dar la mare comand asa ceva. NICIODATA ori APROAPE NICIODATA in Bucuresti. Ciorba de fasole in paine are farmec in Ardeal. Iar gulasul e DIN START mai bun intr-un restaurant unguresc ori chiar in Ungaria. In Bucuresti, oricat de GUSTOS ar fi, parca n-are sens, n-are logica.

Acum va las pe voi sa spuneti in care dintre cele 5 tipuri de clienti la restaurant va incadrati. Iar legat de carnea de vita si raspunsul la intrebarea din titlu, acesta este evident: DIN NECUNOASTERE. As putea spune chiar ca as putea determina cat de sofisticat culinar esti in functie de relatia ta cu carnea de vita. Apropo de ea, am inserat pe parcursul articolului cateva poze si clipuri elocvente. Deja ati observat asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *