Cel mai bun cozonac este cel care NU este facut dupa o reteta SCRISA!

Cel mai bun cozonac Baneasa

Toata lumea intreaba in stanga si in dreapta CARE este cel mai bun cozonac mancat vreodata. Unii intreaba pentru a putea comanda, altii intreaba pentru a afla reteta minune. Vor sa faca acasa, sa reproduca, cel mai bun cozonac. Si INVARIABIL nu le iese. Niciodata.

Poate v-ati intrebat de ce. Poate chiar va intrebati UNDE gasiti cel mai bun cozonac. Veti ramane socat dupa ce veti afla raspunsul meu. Ma rog, l-ati aflat deja din titlu, insa simt nevoia sa dezvolt. Sa imi argumentez alegerea.

Asadar, daca vreti sa gasiti cel mai bun cozonac, incercati undeva in mediul rural. La o agro-pensiune din aceea, la vreo doamna in varsta, gospodina, care il face … din memorie.

Sa va explic de ce. Sa va explic UNDE este problema. Mi-a explicat si mie cineva care, vorba aia, SE PRICEPE.

Asadar, problemele sunt in numar de 5:

  1. Cozonacul este tipul de produs care trebuie facut de cineva care SE PRICEPE. Cine gateste dupa retete, dupa carti sau MAI RAU dupa retetele online inseamna ca nu se pricepe. Dupa acele retete poti INVATA sa gatesti, insa cozonacul il faci din memorie.
  2. Ca sa iti iasa bun trebuie sa faci constant. De cel putin 3 ori pe an. Daca nu de 5. Daca faci des VEI INVATA cum se face. Cum se framanta. Cum iese cel mai bun.
  3. Nu poti face dupa reteta, la virgula, pentru ca acele cantitati SUNT RELATIVE. Se spune ca trebuie sa pui 5 oua sau 8 oua, insa dimensiunile acestora DIFERA. Nu doar ca exista oua M si L, dar si ouale dintr-o anume marime au o marja, nu sunt TOATE egale.
  4. Ideea este sa SIMTI cozonacul, sa IL VEZI. Nu trebuie sa STII ca trebuie sa il framanti o ora, ci trebuie sa stii CUM TREBUIE sa arate. La unii arata asa dupa 45 de minute, la altii arata dupa 90 de minute. Depinde de forta fiecaruia, depinde de intensitatea cu care-i framanti.
  5. Nu in ultimul rand, si electrocasnicele, cu sfantul cuptor, conteaza. Fix din acest motiv este important sa iti cunosti bucataria, sa stii exact in cat timp creste LA TINE acasa, in propria bucatarie.

Cel mai bun cozonac fara framantare Baneasa

Evident, exista si diverse noutati, cu care bunicile si strabunicile noastre nu ar fi de acord, de pilda cozonacul fara framantare, o struto-camila cu care multi nu sunt de acord, dar care mie mi-a placut. Bun, dar nu excelent. Deloc memorabil.

Acum, ideea este si ce anume doriti sa mancati, ce anume va aduce voua satisfactie. De pilda, sunt oameni care recunosc ca nu gatesc stralucit, ca al lor nu este nicidecum cel mai bun cozonac din lume, insa vor sa aiba satisfactia de a manca ceva iesit din mainile lor.

Vor sa mearga ei la magazin sa aleaga faina pentru cozonac, musai faina 000 Baneasa, sa aleaga ei umplutura, sa framante ei, la final sa manance nu doar un cozonac pe care au dat bani, ci si rodul muncii lor. Evident, este vorba si despre placerea de a gati, ceva ce eu nu am simtit niciodata.

Apropo, persoana care mi-a zis despre secretele acelea mi-a mai spus un lucru: cel care se duce la magazin pentru a cumpara faina este clar un om care NU e gospodar. Un gospodar adevarat ARE faina in casa. Ok, daca se duce sa ia una speciala pentru cozonac, de la Baneasa, poate fi inteles. Insa, zicea acea persoana, cineva care nu are in casa faina este tipul de om care NU gateste constant. Nu are dexteritatea necesara. Nu are obisnuinta, naturaletea. Acea persoana NU ar trebui sa gateasca cozonaci.

Reteta Baneasa pentru cozonac, printre cele mai bune si mai celebre retete online, este ceva pentru lenesi. Va iesi ceva corect, ceva bun, dar nimic memorabil. Evident, o mancare este memorabila si in functie de contextul in care ai consumat-o (asa cum eu am tinut minte cele mai iuti paste).

Cel mai bun cozonac va fi intotdeauna facut de cineva care a invatat din familie, care STIE sa faca, care IL SIMTE, dar care nu poate explica. Explicatiile sunt pentru meseni, pentru cei care-l mananca si care isi vor aminti ulterior de el.

Articolul despre cel mai bun cozonac este inscris in competitia Super-Blog 2022, fiind o provocare a sponsorului Paste Baneasa. Nu stiu daca este cel mai bun articol scris de mine, dar va pot garanta ca nu am urmat nicio reteta pentru scrierea lui. Asa l-am vazut, asa l-am simtit. Voi decideti cum este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *