Fara laptop la cafenea – ultima gaselnita Horeca!
4 ianuarie 2023
Fara laptop la cafenea este ultima gaselnita a Horeca. Bianca o semnaleaza din Cluj, insa inteleg ca este des intalnita si in Bucuresti. Din pacate, se pare ca nu este o ceva de data recenta.
Despre ce este vorba si cine sunt cei vizati? Pai, sa le luam pe rand.
Exista o prima categorie de oameni, studentii, care nu pot invata si scrie, mai ales scrie, in camera de camin ori la ei acasa. E galagie, sunt petreceri, tot tacamul. Asa ca isi iau lapotpul si se duc intr-o cafenea. Acolo nu este liniste completa, de mormant, dar nu este nici galagia din camin. Nu vorbim despre cluburi, nu vorbim despre restaurante cu formatii live, ci vorbim de cafenele. Stiti voi, d-alea hipsteresti, „cozy”, unde e o atmosfera „cool”.
O a doua categorie de astfel de clienti sunt cei care lucreaza exclusiv de pe laptop: scriu si raspund la mailuri, scriu comunicate de presa, scriu articole pe site-uri/blog-uri. Si o fac mai bine, MULT MAI BINE, de la o cafenea.
O a treia categorie de oameni sunt scriitorii, fie cei pe bune, fie cei wannabe, care-si cauta inspiratia in diverse astfel de locatii. Evident, multi dintre ei se incadreaza si in categoria precedenta, caci sunt multi scriitori wannabe care, pentru a supravietui, pentru a-si plati cheltuielile curente, se angajeaza in joburi care presupun tot scrisul.
O a patra categorie este formata din cei care munceau de la job pana acum 2 ani, dar pe care pandemia i-a trimis acasa. Sa stiti ca sunt destule firme care NU au mai revenit la birou, care au renuntat la birourile fizice. Daca va intrebati de ce acesti oameni nu lucreaza de acasa, sa stiti ca raspunsul nu este deloc usor de dat. Cel mai simplu raspuns este ca unele case nu sunt facute pentru a munci din ele (fie stau prea multi in prea putine camere, fie nu exista confortul necesar, fie unele case pur si simplu nu au fost concepute cu birou, cu un loc unde sa poti sta 8 ore si sa lucrezi).
Nu in ultimul rand, exista asa numitii nomazi digitali, cei care se plimba si lucreaza: azi lucreaza din Cluj, maine din Bucuresti, poimaine din Viena. Un prieten imi spune ca-n Thailanda exista o gramada de astfel de nomazi. Ei sunt incurajati, caci turismul trebuie, de fapt, incurajat.
Acum, sa ne intoarcem la Horeca noastra cea de toate zilele si la aceasta ultima interdictie: fara laptop la cafenea. Imi imaginez de ce a fost ea introdusa. Sunt vizate 3 lucruri:
- Cafenelele si carciumile au oroare de clientii care vin singuri. La restaurant mai e cum mai e, omul ala trebuie sa manance. Personal merg des SINGUR la restaurant si vad uneori niste ochi dati peste cap. Mi se ofera niste mese naspa, in drum, in locuri nu tocmai placute. Eu vreau pe canapea, dar ei imi ofera masa cu cele mai naspa scaune. Uneori intaresc din obraz si ma asez direct la o masa misto pe care o vad libera, asteptand sa fiu dat la o parte. Alteori ma asez unde mi se indica. Ideea este ca acesti clienti merg la restaurante, maximum in cluburi si baruri pentru a agata. In cafenele ei merg doar pentru a munci. Asa ca unele cafenele, nestiind cum sa-i goneasca, au inventat chestia asta: fara laptop la cafenea. Laptopul este, de fapt, un simbol. Nu dai afara omul, ci interzici laptopul.
- A doua problema este legata de clientii care trag de o cafea sau de un suc 3 ore. Evident, pot veni 4 pustani de liceu care fac acelasi lucru. Sau 2 pitipoance care vor sa se planga de barbatii porci si misogini. Evident, pe acestia nu-i poti da afara, chiar daca nu-ti convin deloc. Nu sunt clientii tai preferati.
- Nu in ultimul rand, unii patroni se plang de faptul ca se consuma prea mult curent. Ma rog, nu neaparat consumul e problema, cat faptul ca reteaua ar putea ceda. Am inteles ca in Bucuresti a fost problema asta candva in vara, caci aerul conditionat si ceva laptopuri ar fi supraincarcat reteaua. Evident, cu asta nu prea sunt de acord, chiar nu vad ca UN laptop (nici macar 10 deodata) sa puna asa mari probleme.
Discutia trebuie pusa pe 3 planuri distincte: planul legal, cel moral si cel comercial. Toate 3 mi se par importante, relevante.
Daca discutam partea legala, aici lucrurile sunt la limita. A scoate laptopul si a scrie nu este ceva nici ilegal, nici impotriva normelor de bun-simt. De ce mi s-ar interzice sa fac asta? Este legal sa mi se interzica? Unii spun ca da, altii spun ca nu. Cei care spun ca e legal invoca argumentul proprietatii private: eu fac regulile pe proprietatea mea. Dar cat de PRIVATA este proprietatea? Daca asa ar sta lucrurile, atunci eu as avea voie sa dau afara (ori sa nu servesc) clienti pe diverse alte considerente: unul e blond, altul are barba, altul are mustata (seamana cu Hitler, iar eu nu servesc hitleristi), altul e ungur, altul e travestit. La fel, as putea da afara doi barbati care se saruta. Imi trebuie motive? Am acest drept?
Partea morala este si mai interesanta. Despre moraltiatea CUI trebuie sa discutam: a clientului sau a carciumarului? Clientul, in mod evident, nu face nimic imoral. Daca nu face nimic imoral, de ce este dat afara? Iar carciumarul de ce da afara pe cineva care care nu face nimic imoral? Din considerente comerciale, evident. Dar comercialul acesta chiar trebuie sa primeze? Sa fie deasupra normelor MORALE? As zice si legale, ca nici acolo nu mi-e clar.
Si acum ajungem la aspectul comercial. Aici sunt 3 intrebari pe care mi le pun:
- Oare aceste cafenele au atat de multi clienti incat isi permita sa renunte la unii?
- Oare acesti clienti, care sunt cu precadere oameni activi in online, nu pot reprezenta ulterior un pericol? Intamplator, Bianca ESTE DE ACORD cu aceasta practica. Insa altii ar putea sa nu fie si sa reactioneze urat.
- Oare nu puteau fi gasite metode mai finute si, poate, mai eficiente?
La aceasta a treia intrebare raspund clar si precis: CU SIGURANTA se puteau gasi metode. Eu nu sunt convins ca ar trebui sa se gaseasca metode pentru a goni acesti clienti, dar daca e musai, se pot gasi metode. Enumar 5 metode, ele putand fi aplicate fie separat, fie cumulat:
- Nu te obliga nimeni sa ai prize la mese. Poti sa nisezi cafeaneaua drept una unde se socializeaza live. Nu ai prize, asa ca nu trebuie sa interzici nimic. Omul sta pe laptop cat il duce bateria, apoi la revedere.
- Poti sa nu ai wi-fi. Evident, acum exista trafic pe retelele de telefonie, dar tot transmiti un minimum de mesaj.
- Poti introduce o taxa pe ora, strict pentru sedere. Poti eventual pune prima ora gratuita. Nu stiu exact care ar fi pretul corect, unora si 10 lei pe ora li se pare mult, dar ideea ramane valabila. Daca tu esti singur si stai 5 ore la carciuma, sa platesti o cafea (15 lei), dar si 50 de lei ca ai stat acolo. Mi s-ar parea fair.
- Inteleg ca sunt tari unde exista mese speciale de o singura persoana. Evident, ele sunt limitate. Gen nu pot fi mai mult de 5 singuratici in acelasi timp in cafeneaua mea. Dar ideea ramane: te asezi la masa asta de 2 persoane, dar nu pot sta decat o perioada limitata, apoi te muti la o masa de o singura persoana, cand s-o elibera.
- Cineva imi sopteste altceva: de ce nu este introdusa o taxa pe laptop? Asa cum unele muzee ori chiar gradini botanice au taxe pe fotografiat. Mi se pare mult mai legal sa taxezi ceva decat sa interzici acel ceva.
Evident, piata va regla totul. Cafenelele in cauza isi asuma acest risc. La fel de evident, vor aparea cafenele care se vor nisa, care vor tinti acest public. Vino la noi sa lucrezi, ai wi-fi, vei fi bine primit.
Deci, desi inteleg decizia, tot o consider imorala. O marlanie. Una care trebuie sanctionata de public. Legala o fi, dar pentru mine e irelevant. Ca patron, poti face multe. Nu inseamna ca trebuie sa te si apreciez pentru aceste lucru.
Acum e randul vostru: ce parere aveti despre ideea aceasta, noua sau nu chiar noua, fara laptop la cafenea? Astept opiniile voastre. As prefera sa folositi cuvinte normale, sa nu jigniti, chiar daca nu voi cenzura niciun comentariu.
Noi suntem departe de lumea civilizata, mult prea departe
Stim doar sa cerem dar sa oferim mai putin
La Brasov este o cafenea unde nu ai voie cu laptop in weekend. Lumea merge in continuare la aceasta cafenea si chiar este incantata de aceasta decizie a localului.
Acu ceva vreme, trebuie sa am o intalnire online, fiind intr- un alt oras, in speta Brasov. Am cerut permisiune intr- o cafenea sa imi tin intalnirea, am comandat ceva gen o cafea, o apa, un sandwich si o bucata de placinta.
E cam de purcel sa o arzi 5 ore pe o cafea, dara daca si comanzi, nu cred ca nu te lasa.