Restaurante inchise in mijlocul zilei

Restaurante inchise in mijlocul zilei Emil Calinescu

In cateva tari europene, toate mediteraneene, Franta, Grecia, Italia, Spania, inteleg ca si Portugalia, gasim restaurante inchise in mijlocul zilei. Practic, de la 12 la 14 se serveste pranzul, pentru ca apoi de pe la 15 restaurantul sa se inchida pana pe la 18, chiar 19.

Pentru unul ca mine, care are un orar radical diferit, acest aspect este aproape un dezastru. Si nu-s singurul. Sunt oameni care lucreaza de noapte si care se culca pe la 6-7, caz in care pe la 12, daca se trezesc, isi mananca micul dejun, nicidecum pranzul. Masa de pranz de la 16 incolo. Daca nu 17. Un pranz-cina deseori.

Am tot incercat sa aflu opinii, sa inteleg de ce este asa in Franta. Am fost in Franta si Spania vreo 10 zile si, recunosc, chestia asta m-a incurcat un pic. Nu mult, ce-i drept, caci atunci cand merg undeva aleg sa dorm mai putin. De fapt, putin spre deloc.

Spun din start: nu sunt de parere ca eu ar trebui sa-mi impun punctul de vedere. Ca tara mea e cea mai mare si mai tare, cea mai normala, cea mai speciala. Inteleg diversitatea, inteleg diferentele culturale. Dar, de fapt, fix acesta este cuvantul cheie: vreau sa INTELEG.

Argumentele pentru aceste inchideri de restaurant sunt in numar de 5.

Fiesta Siesta

Restaurante inchise in mijlocul zilei – argumentul climatic!

Pe scurt, in unele tari, in special vara, nu prea poti munci intre anumite ore. Asta iti va zice si un grec, asta iti va zice si un francez.

Tin minte cum grecii spuneau asta nemtilor: veniti la noi in tara si munciti intre 15 si 17. Ma rog, nu stiu exact orele, insa intelegeti ideea.

Nu veti vedea restaurante inchise in mijlocul zilei in Germania ori in tarile nordice. Nici in Marea Britanie. Nici in vreo fosta tara comunista.

Doar ca argumentul climatic nu este unicul. Ma rog, este posibil ca de aici sa fi pornit. Dar mai sunt altele …

Restaurante inchise in mijlocul zilei – este mai usor pentru bucatari!

Intr-un restaurant unde se lucreaza la foc continuu, mancarurile sunt mai repezite, dau mai mult spre fast-food.

Un bucatar care are ragazul de 2 ore, poate chiar 3, sa pregateasca in tihna cina iti va spune ca mancarurile lui vor iesi mai bune. Caci in multe locuri meniul de cina este diferit de cel de pranz.

Am fost, de pilda, in Franta la o berarie belgiana. Multe sortimente de bere, chiar si la draft, atmosfera de berarie. Foarte faina atmosfera, fie vorba-ntre noi. Insa in acel local banalul burger se face DE OBICEI doar la pranz. Cand am fost eu acolo, alaturi de cativa prieteni, am nimerit o exceptie, o zi speciala, in care s-au facut burgeri, insa de un singur tip, si pentru cina.

Si da, in Franta gasesti fast-food-uri, in special cele internationale (McDonald’s, KFC si alte asemenea), deschise pe toata durata zilei. Dar fix asta-ti vor zice bucatarii: noi suntem restaurant serios, nu fast-food. Si iti vor argumenta prin calitatea bucatelor preparate.

Emil Calinescu la Belgitude
Iata-ma la locul faptei, band bere belgiana.

Restaurante inchise in mijlocul zilei – argumentul comercial!

Aici e simplu: daca majoritatea oamenilor iau pranzul intre 12 si 14, maximum 14:30, de ce ar trebui sa tii restaurantul deschis pentru acele putine exceptii? In special in zonele mai putin turistice, unde la restaurant vin cam aceleasi persoane, de-ai casei, argumentul acesta este cel mai important.

In Paris, de pilda, sunt multe restaurante deschise toata ziua. In Barcelona la fel. In Sudul Frantei, pe unde am mers eu, foarte putine erau deschise. Am gasit unul, la o abatie, o manastire unde se vizita, unde oaspetii erau cu precadere turisti, am putut lua pranzul si la ora 16.

Restaurante inchise in mijlocul zilei Emil Calinescu Barcelona
In Barcelona am putut bea bere si in mijlocul zilei 🙂

Restaurante inchise in mijlocul zilei – argumentul socialist!

Au si acei angajati dreptul la cateva ore libere in timpul zilei. Un angajat normal are 2 ore libere la pranz. De obicei intre 12 si 14. Chelnerul de ce sa nu beneficieze si el de asa ceva?

Totodata, mai e ceva, care tot de socialism tine: in Franta saptamana de lucru are 36 de ore, nu 40. Teoretic, ar trebui sa lucrezi vinerea 4 ore si gata, „rezolvi problema”. De fapt, multe restaurante gandesc altfel: chelnerii vor munci 6 zile pe saptamana timp de 6 ore. Adica 3 ore la pranz, 12-15, si inca 3 ore seara, 18-21.

Da, ati „ghicit”, sunt restaurante inchise lunea. O zi pe saptamana. Ca na, nu ies orele de lucru la calcul.

Siesta citat

Restaurante inchise in mijlocul zilei – argumentul MEDICAL!

Medicii vor spune ca un astfel de program al restaurantelor, putin flexibil, te sileste pe tine, ca om, sa ai ore fixe de masa. Ceea ce, dupa cum stim, este foarte sanatos, drept urmare de ce am vrea sa schimbam?

Restaurante inchise in mijlocul zilei Emil Calinescu Franta abatie
Prin Franta si Spania nu am fost, dupa cum ar crede unii, doar la restaurante.

Ca sa recapitulez: Restaurante inchise in mijlocul zilei inseamna ceva sanatos, ceva convenabil din punct de vedere economic si comercial, ceva perfect adaptat climei si, in plus, este ceva foarte util pentru bucatari. Personal, nu cred ca ar functiona si la noi, nu-mi doresc sa functioneze si la noi, insa nu as putea spune ca francezii sunt chiar niste prosti. Ma rog, nu doar despre ei este vorba. Ideea este simpla: cand merg acolo trebuie sa ma adaptez, nu este deloc in regula sa doresti sa-ti impui punctul de vedere la altul acasa, insa nu este valabila nici ideea contrara, ca ei au automat dreptate. Eu consider ca ceea ce este potrivit in Franta (ca de altfel si-n Grecia, Italia, Spania ori Portugalia), repet, cu precadere din cauza/datorita climei, este potrivit si-n Romania. La noi nu ar prinde si nici nu-mi doresc sa prinda. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *