Nu neglijaţi turismul culinar! Pub crawl. Super-blog 2024

Traducator instant Vasco Pub Crawl

Turismul culinar este acel tip de turism în care principalele obiective turistice de vizitat sunt “food related”. Food & drink, aş adăuga eu. Iar ideea de pub crawl presupune, pe scurt, să bei câte un pahar (de orice) în fiecare pub întâlnit în cale.

Cum anul acesta mi-am propus sa vizitez Dublin, în Marea Britanie (la modul general, căci pentru mine Irlanda este tot UK, cultural vorbind!) chiar nu am fost niciodată, mi-am propus să vă povestesc care-s obiectivele mele pentru această frumoasă ţară.

Până atunci, trebuie să vă povestesc un pic despre ideea de pub crawl. În principiu, pe scurt de tot, te întâlnesti într-un loc cu cineva şi te duci din bar în bar să bei câte un pahar, doar unul, în fiecare local întâlnit pe drum. Pentru a nu te plimba mult, se recomanda zonele tip Centrul Istoric, unde sunt multe baruri, pub-uri, cârciumi, una lângă alta. E drept, poate vrei să te plimbi, caz în care alegi o zonă mai întinsă.

Tot ca recomandare, ideal este să bei aceeaşi băutură, de pilda bere. Nu întâmplător majoritatea recomandărilor pentru pub crawl includ berea. Mă rog, pe mine nu mă deranjează. Dimpotrivă.

Acum trebuie să vă spun la ce este util acest pub crawl, de ce se face el mai ales noaptea şi cum vă recomand să-l practicaţi.

În primul rând, trebuie să vă spun de ce vreau să vizitez Dublin-ul, de ce printre multele oraşe nevizitate din Europa, eu pun la loc de CINSTE (da, când bei ideal este să fie o cinste, adică să-ţi faca altcineva cinste ca să nu plăteşti!) Dublinul. Motivul este banal: unul dintre lucrurile pe care vreau eu să le fac este să mă duc intr-un pub britanic autentic, să simt atmosfera aia de pub şi apoi să compar atmosfera cu ce gasesc în “irish pub-urile” autohtone. Căci in Romania găseşti în fiecare oraş tot felul de cârciumi care au denumirea asta. Dacă sunt irish şi nu Scottish ori English înseamnă că cele irlandeze au ele ceva în plus. Au un farmec aparte. Farmec pe care îmi propun să-l descopăr.

În al doilea rând, acest pub crawl este util dacă vrei să descoperi cât mai multe astfel de baruri, mai ales dintr-un areal mic (de obicei, dar nu musai, din Centrul Istoric al unui oraş; poţi de asemenea testa toate localurile din jurul ori interiorul unei cetăţi).

Dacă-l faci noaptea, trebuie să te asiguri că-s cârciumile deschise după o anumită oră. S-ar putea să ai surprize mari în acest sens. Din acest motiv, este bine să-l faci vinerea sau sâmbata, maximum duminica. Altfel te-ai putea trezi că luni seara, după ora 23, foarte puţine localuri sunt deschise. Un pub crawl cu 3 cârciumi nu are sens.

Eu la localul Bravului Soldat Svejk

Vă povesteam că acest pub crawl ar trebui făcut noaptea. Teoretic, la limită, se poate face şi ziua. Am înteles că exista (nu ştiu dacă incă mai există, dacă mai practică acest sport) un grup de 3 prieteni care îşi începeau activitatea pe la 13 şi o terminau cândva pe la 23. Ideea e că pe la 14, primul pub trebuia să fie unul şi cu mancare. Apoi mergeau din pub în pub, dar nu într-o zona anume. Pur şi simplu îşi fixau nişte obiective, spre care mergeau pe jos, şi intrau în fiecare local întâlnit pe traseu. Întoarcerea se făcea pe un drum diferit, dacă era posibil, pentru a da de alte cârciumi.

Scriam mai sus că ar trebui să te asiguri că-s pub-urile deschise. Da, trebuie să faci asta, însă pe de altă parte pub crawl-ul AUTENTIC este cel în care nu faci research prealabil, ci te duci fix în cel care-ţi iese în cale. Dacă te duci într-un pub crawl în Centrul Istoric, vei vizita numai pub-uri comerciale, turistice, şi nu vei merge mult. Uneori ai ieşit din carciuma x, ai făcut 10 paşi şi ai ajuns la y. Uneori însă iţi doreşti să şi mergi mai mult, să îţi pui sângele în mişcare. Alteori însă prinzi o vreme ploioasă, în Marea Britanie sunt şanse mari să prinzi ploaie, aşa că poate vrei să faci un pub crawl pe ploaie, caz în care Centrul Istoric este cel mai indicat.

Ziceam de pub crawl-ul de noapte, că el este cel clasic. Motivele pentru care cel mai bine se face noaptea sunt pentru a nu fi alcoolizat pe timpul zilei, dar şi pentru că noaptea e altă atmosferă. Nu-ţi vine să faci pub crawl cu pub-ul aproape gol.

De ce cu bere? Eh, aici e cheia. Pe de-o parte, beri poţi bea mai multe, mai ales dacă bei cu pauză, iar din bere ţii mai mult (un pahar de whiskey îl poti bea imediat sau oricum, nu poţi ţine din el juma de oră). Pe de altă parte, mai şi ai o tonă de sortimente de bere. Dacă ai noroc de o ţară pasionată de bere, poţi bea o bere DIFERITĂ în fiecare pub. Ceea ce vă recomand. Ceea ce îmi propun să fac în Irlanda.

Şi mai e ceva mişto cu acest pub crawl: poţi da de oameni care practică acelaşi sport. Dacă eşti într-un oraş precum Praga, adică un oraş unde nu cunoşti limba gazdelor, s-ar putea să ai nevoie şi de un traducător instant. În Dublin sper să nu am nevoie, sper ca engleza mea să fie îndeajuns de bună încât să mă înteleg cu localnicii. Vor vedea că este o engleză americanizată, învaţată cu precădere din filme, dar sper să ne înţelegem cumva.

Legat de limba engleză din Irlanda, pentru a înţelege meniul, să pricep ce este pe acolo, voi avea ca rezervă, “back-up plan”, un translator de texte. Ceea ce vă recomand şi vouş, indiferent unde mergeţi. Chiar dacă vă laudaţi cu engleza voastră, s-ar putea să nimeriţi într-o ţară gen Scoţia, Irlanda ori Australia, locuri unde engleza nu prea e chiar engleză.

Sau voi aveţi impresia că întelegeţi tot ce vă zice un moldovean “de dincolo”, de peste Prut?

Ce voi vizita efectiv in Dublin nu ştiu. Dar vreau să bifez cât mai multe pub-uri diferite. Eu într-o excursie nu merg de 2 ori în acelaşi loc. Restaurantul hotelului unde-s cazat nu se pune. Acolo merg la micul dejun zi de zi. Deşi nu e o idee rea să fac un breakfast crawl. Ma rog, termenul este inventat de mine. Oare o exista asş ceva #pebune? 😊

Tot în cadrul turismului culinar, puteţi merge să vizitaţi crame (există în fiecare ţară un tur al cramelor, pasionaţii de vinuri le ştiu), dar puteţi să vizitaţi şi ceva fabrici ori muzee dedicate băuturilor alcoolice. Cum am vizitat eu Muzeul Berii din Praga.

Eu la Muzeul berii din Praga

Cam atât despre viitoarea mea excursie în Dublin, cam atât despre turismul culinar şi ideea de pub crawl. După cum deja aţi vazut în titlu, este o provocare venită prin intermediul Spring Super-Blog 2024. La final, voi va trebui să-mi spuneţi dacă aţi fost vreodată în vreun pub crawl ori dacă aţi vrea să mergeţi pe viitor. Iar dacă aţi fost, aşa-i că acel pub crawl nu a avut loc în orasul vostru? Aşa-i că pofta de pub crawl va vine doar ca turist, de cele mai multe ori undeva în străinătate?

One Reply to “Nu neglijaţi turismul culinar! Pub crawl. Super-blog 2024”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *