Chelnerii imbracati precum chirurgii ma deprima – Spring Super-Blog 2024

MedicaleSHOP

Chelnerii imbracati precum chirurgii erau regula si nu exceptia in pandemia tocmai incheiata. Desi mie-mi place sa interactionez mult cu chelnerii, sa le cer o recomandare, sa mai glumesc cu ei, sa-i vad si pe ei zambind, in pandemie acest lucru era aproape imposibil.

Desi in miezul pandemiei paream in ochii unora o persoana absurda, care nu da doi bani pe echipamentele de protectie, lucrurile stau un pic altfel.

Am plecat de la exemplul chelnerilor pentru ca toata lumea a mers in perioada aia in restaurante (ma rog, sunt persoane atat de paranoice incat chiar n-au calcat prin localuri peste 2 ani, unii au evitat inclusiv terasele in aer liber!) si cu siguranta isi aminteste.

Insa exemplul restaurantelor poate fi usor translatat catre spitale. Stiu, aproape sigur nu m-am facut prea bine inteles, asa ca sunt nevoit sa explic.

Pentru a face asta, ma voi intoarce foarte mult in timp. Voi ajunge tocmai in anul 2016. In acel an a murit o ruda foarte apropiata. A fost internata in 2 spitale, in ultimul dintre ele fiind internat la terapie intensiva.

Acolo, la terapie intensiva, se intra fix ca in gara. In afara unor botosi care se puneau pe incaltari, nu se luase nicio masura de precautie. Desi, sa ne intelegem, la terapie intensiva se afla oameni foarte bolnavi, pentru care cel mai mic microb, virus, poate fi fatal.

A venit pandemia, am fost nevoie sa port masca, am fost nevoit sa vad in jurul meu oameni care parca erau doctori ce iesisera din zone contaminate. Caci da, prin autobuzele patriei circulau inclusiv oameni imbracati in combinezon.

La restaurant, loc unde se presupune ca te duci pentru a te simti bine, macar pentru a te relaxa, lucrurile stateau la fel. Chelnerii pareau doctori, asa ca mancarea pe care o serveau devenise, din cauze psihologice, o mancare de spital. Inutil sa va spun cu cata pofta o mancam.

Am ajuns in 2024, au trecut 2 ani de la pandemie. Unii inca mai fac covid, insa am ajuns sa convietuim cu boala. Sa o infruntam asa cum trebuia s-o fi facut din prima.

Nu mai suntem obligati sa purtam nimic, prin autobuz masca mai poarta 1-2 oameni, iar la restaurante nu mai vezi niciun chelner facand asta. Chelnerii imbracati precum chirurgii sunt doar o amintire. Un vis urat de care putini isi mai amintesc.

Si, totusi, asta nu ar trebui sa ne faca sa ignoram normele de protectie si de igiena. Doar ca, vedeti voi, problema in pandemie a fost ca aceste norme au inceput a fi bagatelizate. Exact ca-n cazul vaccinarii, pandemia a avut efecte contrare in privinta normelor de protectie.

Ideea este insa alta, idee pe care multi o ignora: masurile de protectie ar trebui luate acolo unde este ABSOLUT NECESAR. Adica intai si intai in salile de operatie si mai apoi in saloanele de terapie intensiva.

Intr-un salon normal de chirurgie, unde pacientii au fost operati de apendicita, hernie si alte chestii usoare, este ABSURD sa ceri ACELEASI masuri de protectie precum intr-un salon dintr-un spital de boli infectioase. Ori intr-un salon unde oamenii au fost operati LA OCHI.

In cazul restaurantelor, a cere CLIENTILOR si CHELNERILOR sa se imbrace precum doctorii din spitalele de boli infectioase este ABSURD. La fel era si-n pandemie: autoritatile verificau mastile clientilor si ale chelnerilor, voiau sa se asigure ca restaurantele verificasera clientii de certificate, in loc sa verifice conditiile sanitare din bucatarii.

Ca sa rezum totul: oamenii sanatosi nu trebuie sa se comporte ca si cum ar fi bolnavi, medicii nu ar trebui sa se comporte peste tot ca si cum ar fi intr-un salon de boli infectioase, iar oamenii normali nu ar trebui sa aiba tot timpul in cap posibilitatea ca oricand s-ar putea imbolnavi. Trebuie sa ne ferim, trebuie sa ne protejam, dar nu excesiv.

Unul dintre cele mai celebre magazine care vinde echipamente medicale de protectie este Medicale-Shop.ro. Nu am cumparat personal de la ei, insa am auzit pe cativa oameni din domeniu care ii vorbeau de bine. Merita sa aruncati macar un ochi pe site-ul lor.

Chelnerii imbracati precum chirurgii ma deprima este un articol inscris in competitia Spring Super-Blog 2024. Pentru aceasta competitie nu exista contraindicatii medicale, nu trebuie sa te protejezi de ea si nici nu te deprima. Daca totusi apar manifestari neplacute, va puteti adresa medicului sau farmacistului.

One Reply to “Chelnerii imbracati precum chirurgii ma deprima – Spring Super-Blog 2024”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *